Hirdetés

Ilyen volt egy magyar játékkonzol a '80-as években

Múltkori képrejtvényünk nyertesét mutatjuk be, jöjjön a Híradástechnikai Szövetkezet TV Játék!

Pár hete képrejtvényként jelent meg a Prohardveren ez a masina, amire döbbenetesen hamar egy csomó jó megfejtés érkezett. Első pillantásra azt hihetnénk, hogy ez egy autórádió, vagy valami orvosi műszer, talán egy defibrilátor, pedig valójában egy magyar játékkonzol a nyolcvanas évekből.

Híradástechnikai Szövetkezet TV Games
Híradástechnikai Szövetkezet TV Games (forrás: Motika) [+]

Az Atari 1975-ben dobta piacra első otthoni játékgépét, a Pongot, amely letarolta a világot. A magyar cégek a sikert látva le is másolták a koncepciót, és így a nyolcvanas évek elején hazánkban is megjelentek az első klónok. A Videoton és az Orion egy ilyen buliból nyilván nem maradhatott ki, és mellettük ringbe szállt a Híradástechnikai Szövetkezet is.

Az látszik, hogy ez utóbb cég akkoriban már komoly hangsúlyt fektetett a marketingre, hiszen odafigyeltek a külföldön garantált sikert jelentő, jól megjegyezhető, kimondható névre. Így született meg a Híradástechnikai Szövetkezet TV Játék nevű csoda, azaz az a szerkezet, ami a képen látható, és amely a feladvány volt egyben. A készülék a rokonaihoz hasonlóan a General Instruments AY-3-8500 chipjére épül. Többféle játékmódot (Tenisz, Labdarúgás, Squash I, -II) tartalmazott, amelyek csak abban különböztek egymástól, hogy mennyi, és mekkora ütők voltak a pályán, illetve mennyire gyorsan mozgott a labdacs. Emellett járt mellé egy fénypisztoly, amivel valamiféle célbalövős játékon lehetett bűvészkedni, de ez állítólag nem volt akkora durranás.

Híradástechnikai Szövetkezet TV Games működés közben!
Híradástechnikai Szövetkezet TV Games működés közben! (forrás: zka67) [+]

És, hogy milyen volt vele játszani? Át is adom a szót syn7h3tic-nek, az első megfejtőnek, akinek ráadásul jelenleg is a van a birtokában egy ilyen pazar termék: "Órákig játszottunk, felváltva a barátokkal, a győztest kellett mindig kihívni. Egyedül abban volt beleszólás, hogy a klasszikus "TV tenisz", "foci", vagy a "faltenisz" változattal kellett küzdeni. A TV tenisz a térfél két oldalán egy-egy "ütő", a Foci a térfél két oldalán két-két ütő, az egyik a saját, a másik az ellenfél térfelén. Volt kapu is, tehát a "labda csak ott tudott kimenni, oldalt visszapattant. A faltenisz, mint ahogy a valóságban is, egy oldalon a két ütő egymástól nagyon kis távolságban. Volt kicsi ütő, nagy ütő, lassú és gyors labda ezenfelül, illetve automata, vagy kézi labdaadogatás. A kézi adogatást akkor szoktuk, ha többen voltunk, mert akkor a soron következő játékos adta be a labdát, így résen kellett lenni. Egy elég öreg fekete-fehér TV-n játszottuk leginkább, vagy ha elvittük valamelyik baráthoz, akkor az ő Junoszty TV-jén."

Köszi mindenkinek a remek hozzászólásokat, én sokkal okosabbnak érzem magam már!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés