Hirdetés

Megoldja a gyors és hosszú HDMI kábelek gondját a HDMI Forum

A HDMI 2.1a új, HDMI Cable Power nevű funkciója egyszerűvé teszi az energiaátvitelt a HDMI interfészen keresztül.

A HDMI kábelek piacán már régóta léteznek passzív és aktív opciók. Bizonyos távolság áthidalására tökéletesen elég az előbbi, de öt méteren túl már szükség lehet aktív jelerősítésre. Ezen túlmenően azonban problémát jelent az is, hogy a HDMI 2.1 nagy információátviteli teljesítménye a passzív jelátvitel hosszát is korlátozza, így sok információ továbbítása mellett három méter fölött is fontos lehet már az aktív jelerősítés, különben instabil lesz a jelátvitel.

Egy hosszabb Ultra High Speed besorolású HDMI kábel tehát jó eséllyel nem képes külső tápellátás nélkül működni, ami professzionális környezetben elfogadható, de otthoni szinten a vásárlók többsége egyszerűséget vár el, és normál esetben ennek szimplán egy kábel bekötésében ki kellene, hogy merüljön.

A HDMI Forum erre a gondra reflektálva dolgozta ki a HDMI 2.1a specifikáció új, HDMI Cable Power funkcióját, amely magából a HDMI interfészből is elegendő energiát képes biztosítani az úgynevezett Ultra High Speed besorolású HDMI kábelekhez, hogy hosszabb távot áthidalva is stabilan üzemelhessenek.

Az új rendszerrel az aktív kábelek használata olyan egyszerű lesz, mintha passzív megoldásra építene a felhasználó, de a HDMI Forum opcionálisan meghagyja az USB Micro-B vagy Type-C interfész lehetőségét is, hogy ha az adott eszköz nem támogatja a HDMI Cable Power funkciót, akkor a kábel energiaellátása megoldott maradjon külső forrásból is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés