Hirdetés

HD DVD: most már tényleg vége mindennek

2008. március 28-án végleg elment a hetek óta mesterségesen életben tartott HD DVD lemezformátum, miután a szabvány terjedését elősegíteni hivatott, több tucatnyi céget tömörítő szervezet feloszlatta önmagát. A döntés mostanra persze inkább csak formális: a HD DVD sorsa azon a napon pecsételődött meg végérvényesen, amikor a technológia atyja, a Toshiba a megváltozott erőviszonyokra hivatkozva bejelentette, hogy nem öl több pénzt a fejlesztésbe.

Ezek után csak idő kérdése volt, hogy az amúgy szintén a Toshiba vezette érdekszövetség, a HD DVD Promóciós Csoport feloszlassa önmagát: a kiadókból, valamint a hardveriparban érdekelt és fejlesztési munkálatokat ellátó 61 állandó és további 72 társult vállalatból álló csoportosulás múlt heti ülésén döntött úgy, hogy a szervezet működése az elmúlt hónapok eseményei miatt okafogyottá vált.

A szerveződés a döntés részeként azonnali hatállyal bezárta nemzetközi weboldalát, az amerikai szekció pedig várhatóan hamarosan a nemzetközi site sorsára jut, amelynek a helyén most egy szűkszavú közlemény olvasható. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy aki nagyon akarja, ezután is licencelheti a technológiát a tulajdonos DVD Fórumtól. Ez a nagyjából 200 tagot tömörítő szervezet – nevéből adódóan – a létrehozója és fejlesztője a legkülönfélébb DVD-formátumoknak (DVD Video, írható DVD médiumok).

A DVD Fórum és a HD DVD Promóciós Csoport feladatait az átellenes oldalon egyetlen szervezet, a Blu-ray Disc Szövetség látja el. Ezt a jelenleg több mint 250 tagból, kiadókból és elektronikai multikból álló konzorciumot 2002-ben alapította öt japán (Sony, Matsushita, Pioneer, Sharp, Hitachi), két dél-koreai (LG, Samsung) és két európai (Philips, Thomson) nagyvállalat, ám egészen 2004-ig nem bővült új tagokkal a lista.

A HD DVD Promóciós Csoport és a Blu-ray Disc Szövetség tagjai közt korábban számos átfedés volt, így például mindkét szervezetnek tagja volt az Acer, a HP, a Hitachi, az LG, az Imation, valamint a kiadók közül a Paramount Pictures (tavaly nyárig, ezután határozott időre HD DVD exkluzívvá vált) és a formátumháborút végül eldöntő Warner Brothers (mely január elején a Blu-ray oldalára állt).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés