Hirdetés

Három csendes tápegység

A c't magazin idei 15. számában 13 ventilátoros és 5 passzív hűtésű tápegység került a tesztpadra; előbbiek a 350-380 watt, míg utóbbiak a 300-350 watt csúcsteljesítményre képes mezőnyből kerültek ki. A vizsgálat kiterjedt többek között a kimeneti feszültségek stabilitására, a feszültségtüskékre (1 és 2 kV) való érzékenységre, a védelmi időre, a hatásfokra alacsony és magas terhelésnél, valamint a zajkibocsátásra. Minden készüléknek, még a nagynevű márkáknak is vannak gyenge pontjaik, ennek ellenére a hazánkban is közkedvelt, ventilátoros AOpen, Chieftec, Enermax, Superflower és Tagan egységek összességében megnyugtató eredménnyel zárták a megmérettetést. A következőkben három, nálunk kevésbé ismert, ám kiemelkedő képességű termékre szeretnénk felhívni a figyelmet.

A BQT P4-350W-S1.3 jelű be quiet!-tápegységben két 8 cm-es ventilátor kapott helyet, amelyek kikapcsolt (pontosabban ATX-Off) állapotban még kb. három percig üzemelnek, elősegítve ezzel mind a számítógép, mind a tápegység lehűlését, így közvetve az élettartam növekedését. A dupla hűtés ellenére az eszköz rendkívül csendes; a ventilátorok fordulatszámát a vezérlő elektronika egy nemlineáris függvény alapján szabályozza, így csak megemelkedett teljesítményfelvételnél kapcsol nagyobb fokozatba. A készülék hű maradt nevéhez: zajkibocsátása 16,9 és 20,5 dBA között alakult. A külső csatlakozók révén további három ventilátor hőmérsékletfüggő működtetése oldható meg.


be quiet! BQT P4-350W-S1.3

A kimeneti feszültségek jól definiáltak, és nagy terhelésnél is a határértékeken belül maradtak. A tápegység a hálózat felől érkező feszültségtüskékre nem érzékeny, és 36,8 ms-os védelmi ideje is nagyon jónak mondható. 60 %-os (alacsony terhelés) és 71 %-os (magas terhelés) hatásfoka az erős középmezőnybe sorolja. A készülék tükörfényezett házban jelenik meg, ami a gyártó adatai szerint javítja az elektromágneses árnyékolást. 66 eurós ára a jellemzők tükrében visszafogottnak tekinthető.

A Coba AP-350X gyártójáról nehéz adatokat gyűjteni, a vállalat szemmel láthatóan a fejlesztésre fordítja figyelmét a webes megjelenés helyett. A készülékházon feltüntetett „Ultra Silence Power Supply 19dB” ugyan fenntartásokkal kezelendő, ám 19,0–21,6 dBA zaj ezzel együtt nagyon szép eredmény. Köszönhető ez a szabályozott 12 cm-es ventilátornak, amelynek fordulatszáma 35 °C-os belső léghőmérsékletnél is csak 1000 rpm. A tápegység hatásfoka kis terhelésnél gyenge (56 %), nagy terhelésnél közepes (71 %), zavarvédelme és védelmi ideje (36,4 ms) azonban kitűnő. Az egység mellett szól mindössze 45 eurós ára is.

A Seasonic SS-350FB jelzésű eszközéhez kábelkötegelőket és egy tekercs spirált is mellékel, amelyek segítségével mérsékelhető a PC-házban uralkodó kábelkáosz. A tápegység zaja mintegy kétharmados terhelésig gyakorlatilag hallhatatlan (14,8–16,7 dBA), de nagyobb teljesítményfelvételnél sem növekszik lényegesen (22,1 dBA). Hatásfoka mindkét tartományban nagyon jó (66, ill. 77 %), az ATX-Off állapotban felvett 0,7 W pedig egyedülállóan kicsi volt a tesztmezőnyben. A kimeneti feszültségértékek stabilnak bizonyultak; a készülék zavarérzékenysége és védelmi ideje (23,2 ms) kielégítő. Dedikált SATA-csatlakozókat hiába keresünk, ezek a normál perifériacsatlakozókra köthető adapterrel pótolhatók. Ez azt is jelenti, hogy hiányzik belőlük a +3,3 voltos ér, ami jelenleg nem okoz gondot, azonban a jövőbeni Serial ATA-eszközök már számot tarthatnak rá. A kitűnő minőségért és az energiatakarékos működésért 80 euróval kell fizetni.

A ventilátor nélküli eszközök bemutatását itt nem tehetjük meg, csupán a cikk legfontosabb gondolatait kívánjuk felidézni. Ezen tápegységek legfőbb erénye természetesen a hangtalan működés, bár ez a passzív PFC-s típusokra nem egészen igaz, hiszen fojtótekercsük olyan brummogást produkálhat, ami már összemérhető a leghalkabb ventilátoros modellek zajával. Hátrányukként a korlátozott hőelvezetési képesség említendő. A passzív hűtésű tápegységek belsejében igen nagy forróság uralkodik, ami annak ellenére okoz jelentős élettartamcsökkenést, hogy az itt alkalmazott alkatrészek (elsősorban elektrolitkondenzátorok) eleve nagyobb forróságra lettek tervezve. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy ha a táp a számítógépházon belül kap helyet, akkor a tápegység és maga a gép kölcsönösen hevítik egymást, és tervezési sajátosságai miatt az utóbbi húzza nagyobb eséllyel a rövidebbet. Felismerték ezt egyes forgalmazók is, és a hűtőbordás tápok mellé legalább egy házbeli ventilátort ajánlanak, ami – különösen a lényegesen magasabb összköltség fényében – egész igyekezetünket a hangtalan rendszer megteremtésére némileg abszurddá teszi. És ez még nem minden. Nem függetlenül a magas belső hőmérséklettől ezek a berendezések a mérések szerint komoly stabilitási gondokkal is küszködnek. Összességében tehát inkább csak annak érdemes passzív hűtésű tápegységben gondolkodnia, akinek PC-je mérsékelt fogyasztású; játékosoknak többnyire nem javasolható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés