Hirdetés

Hamisítja a 3DMark eredményeket a Trident Blade XP4?

Tavaly indította útjára a Trident cég Blade XP4 grafikus processzorát, mely DirectX 8.1 kompatibilis, s meglehetősen olcsó, ugyanis a rivális (és azonos kategóriájú) termékek 40-65 millió tranzisztora helyett csak 30 millióból épül fel. A cég állítása szerint mindezek mellett azok teljesítményének 70%-át hozza. Változattól függően órajele 250 és 300 MHz között változik, a memóriavezérlő 64, vagy 128 bites lehet. A chipek a UMC gyárában készülnek 0.13 mikronos gyártástechnológiával.

Tényleg minden olyan szép vajon, ahogy a Trident állítja? Az Xbit Labs egyik olvasója szerint nincs minden rendben. Az úriember egy Toshiba Tecra M1 noteszgépen elvégzett néhány tesztet. Azt tapasztalta, hogy ha átnevezi a 3DMark 2001 indító exe állományát, a gépében levő Blade XP4 alacsonyabb pontszámot ér el! Ezek szerint az említett notebook 1.60 GHz-es Intel Pentium M processzorral, 512 MB DDR SDRAM-mal, Windows XP-vel és az eredeti 3DMark 2001-gyel 5793 pontot ért el. Ugyanezen a konfiguráción, ám átnevezett tesztprogrammal az eredmény mindössze 2954 pont lett! Összehasonlításképpen: ugyanilyen konfigurációjú notebook ATI Mobility RADEON 9000-rel 4890 pontot produkált.

A Trident Mycrosystems grafikus részlegének marketingfőnöke, Le Nguyen úr szerint nem csalásról van szó, hanem arról, hogy a Blade XP4 meghajtóprogramja felismeri a legnépszerűbb alkalmazások neveit, és ha ezek közül indítunk el egyet, átállítja a beállításokat oly módon, hogy a legjobb teljesítményt érje el a kártya. Természetesen az alkalmazások átnevezése megakadályozza a felismerést, ezért született jóval gyengébb pontszám a második tesztben.

Már csak az a kérdés, hogyan éri el a kártya a 3DMark 2001 esetén a magas pontszámot, amikor felismeri a tesztprogramot. Erre talán a következő képek adhatnak választ:


Felismert 3DMark - Forrás: www.xbitlabs.com


Átnevezett 3DMark - Forrás: www.xbitlabs.com

Látható, hogy a felismert 3DMark esetén jóval gyengébb lesz a képminőség, vagyis a meghajtóprogram a minőséget áldozza fel a teljesítmény oltárán. Úgy tűnik, ebből lassan divat lesz, ugyanis a híradások szerint a SiS is hasonló trükköt alkalmaz Xabre GPU-i esetén. Hogy ez végülis csalás-e, vagy sem, azt mindenki döntse el maga. Mindenesetre szerintünk a hasonló hírek nem tesznek jót a próbálkozó, kisebb cégek hírének.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés