Hirdetés

Hamarosan véglegesíthetik a CFast szabványt

Várhatóan néhány hónapon belül kézzelfogható eredménye lesz a CF memóriakártyák következő generációját célzó fejlesztéseknek. A CompactFlash Association tavaly kezdte meg az új szabvány kidolgozását, és a folyamat immár a végső stádiumban van, így a mérnökök reményei szerint áprilisban vagy májusban publikálhaják a CFast formátum specifikációját, és a gyártók elkezdhetik a széleskörű tesztelést.

Az új formátumra elsősorban a nagyobb adatátviteli sebességek elérése érdekében van szükség. A mai Parallel ATA csatolós CF kártyák legfeljebb a 45 MB/s körüli (azaz 300-szoros) értéket érik el, bár a 4.0-s verzió elvileg módot ad jóval gyorsabb, akár 133 MB/s-os átvitelre is. A Serial ATA interfésszel ellátott CFast csúcssebessége elméletben 300 MB/s-ig nőhet. Az interfész cseréje ugyanakkor azt is eredményezi, hogy a CFast nem lesz kompatibilis a korábbi formátumokkal, mechanikai csatlakozófelületét is úgy alakítják ki, hogy véletlenül se lehessen becsúsztatni nem megfelelő bővítőaljzatba.


Fotó: Stephen Shankland / CNET News.com

A szabványt gondozó szövetség szerint a specifikáció véglegesítését követően 18–24 hónap múlva kerülhetnek piacra a CFastet támogató kamerák. Bár a gyártók egyelőre nem nyilatkoznak konkrét terveikről, a CFast alkalmazása főként profiknak szánt, illetve nagy felbontású dSLR kamerák esetében megfontolandó, ahol egy gyorsabb tároló hosszabb fotósorozatok készítésére ad módot, nem mellesleg pedig kevesebb beépített puffermemóriát feltételez. A SanDisk ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a CF Association nem az egyetlen érdekszövetség, amely ebbe az irányba halad, hiszen például az SDHC-vel az SD Card Association is jelentős lépést tett a gyorsabb és nagyobb kapacitású memóriák felé.

A CNET News tudósításából kitűnik, hogy a CFast sikerének csupán egyik tényezője a kameragyártók támogatása, hiszen a CF kártyákat (a csatoló tekintetében) a merevlemezekkel való rokonság miatt előszeretettel alkalmazzák meghajtóként a legkülönfélébb beágyazott rendszerekben a hálózati készülékektől a közlekedési eszközökig. Ezen a területen még fontosabb a sebesség, míg az energia- és helytakarékossság legtöbbször nem olyan kritikus, mint a kameráknál. Ráadásul a beágyazott rendszereknél amúgy is elindult a Serial ATA térhódítása, így nem meglepő, hogy a szegmensben jelen lévő gyártók komoly érdeklődést tanúsítanak a CFast iránt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés