Hirdetés

Haknikoncertekkel startolt Amerikában a Zune

Amerikaszerte híres előadók koncertjei kísérték tegnap a Microsoft első hordozható zenelejátszójának, a Zune-nak a premierjét. Az elsősorban szoftverekben utazó cég vadonatúj, korábban többek által iPod-gyilkosként aposztrofált médialejátszóját az első Xboxhoz hasonlóan maga Bill Gates adta át az első halandó embernek, aki ezúttal nem hosszú órák óta várakozó vásárló volt: Gates egy rövid bemutató után amúgy „rocksztárosan” megajándékozta a seattle-i Westlake Plaza-nál összegyűlt tömegben ácsorgó egyik rajongót saját Zune-jével, majd átadta a színpadot az igazi rocksztároknak, a The Secret Machines tagjainak. A Microsoft Zune médialejátszóját népszerűsítő show keretein belül tegnap ezen kívül öt amerikai nagyvárosban zajlott kisebb-nagyobb koncert: LA-ben a Red Hot Chilli Peppers lépett fel, Chicagoban Lupe Fiasco zenélt, az atlantaiakat pedig a rapper T.I. szórakoztatta.


RHCP és Zune mint U2 és iPod?

A Microsoft új zenelejátszójáról a nyáron érkeztek az első hírek, már akkor kiszivárgott a készülék neve, illetve dizájnterve. A gyártó végül szeptember közepén leplezte le a Zune projektet, mellyel nem titkolt célja, hogy minél több vásárlót hódítson el a tengerentúlon rendkívül erős bázissal rendelkező iPodoktól. A Microsoft ezért on-line szolgáltatást is kapcsol a Zune-hoz, valamint felruházta a lejátszót néhány olyan tulajdonsággal, mely ebben a szegmensben újdonságnak számít.

A 3 hüvelykes (mintegy 7,6 centiméter) képátlójú színes kijelzővel, 30 GB-os merevlemezzel, FM rádióval és Wi-Fi-képességgel rendelkező, fehér, fekete és barna színben gyártott Zune egyedi jellemzője, hogy vezeték nélküli kapcsolatba tud lépni más Zune lejátszókkal, amelyekre zenéket, fotókat vagy videókat tud küldeni. Az így megosztott dalokat a fogadó – a felhasznált jogkezelő rendszerrel megvalósított korlát miatt – három napig, de legfeljebb három alkalommal hallgathatja meg. A Wi-Fi-s küldözgetés ezért csak védett WMA fájlokkal működik, de a zenészek saját dalaik esetében még így is letilthatják ezt a lehetőséget. A zeneszámokat a lejátszóval együtt induló Zune Marketplace online boltban lehet majd megvásárolni.

A lejátszó forgalmazását ma mintegy harmincezer amerikai kereskedelmi egység kezdi meg – ez egyébként rekordnak számít a gyártó történetében; eddig egyetlen Microsoft terméket sem árult még egyszerre ennyi üzlet a tengerentúlon. A 30 GB-os lejátszó kezdetben 250 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba ezeken az értékesítési pontokon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés