Hirdetés

Hajlítható kijelzős notebook a Compaltól

A FlexBook persze csak demó, de jól mutatja, hogy mi várható hamarosan a notebookok piacán is.

Egyelőre úgy látszik, hogy 2020-ban a mobiltelefonos szegmens – már ha a koronavírus hagyja – egyik fő fejlesztési iránya a hajlítható kijelző lesz, és egyre inkább érezhető, hogy a notebookgyártókat is kezdik érdekelni a lehetőségek. A Dellnél például ott van az Ori, a Lenovo meg egyenesen arra készül, hogy nyárra piacra dobja az ThinkPad X1 Foldot, és itt van most a Compal IF Design 2020-as díjat nyert FlexBookja, mely ugyanerre az alapkoncepcióra épít.


[+]

Aki esetleg nem ismerné, a Compal a világ egyik legnagyobb ODM gyártója, aki többek között a Dellnek, HP-nek, Toshibának, Apple-nek, Acernek is készít termékeket, de saját márkanév alatt nem forgalmaz semmit. Ennek megfelelően a FlexBook alapvetően egy demó, mely azt hivatott demonstrálni, hogy a jelenleg és jövőbeli partnerek nyugodtan gondolkodhatnak hajlítható noteszgép piacra dobásában, a cég ugyanis már végzett az alapvető fejlesztésekkel, megvan a technológia és egy alapvető platform is készült. Ez pedig nem más, mint egy 13”-es OLED kijelző köré épített 2 az 1-ben gép, melyet félbehajtva egy bőrborítású noteszt kapunk. A kijelző egyik hosszanti oldalán végigvonuló zárt rész hangszórókat, kezelőszerveket tartalmaz, illetve ezzel támaszthatjuk meg az asztalon is, ha külső billentyűzet elé tesszük elé.

A FlexBook belsejéről értelemszerűen nem sokat tudni, hiszen ez nagyban függ a potenciális megrendelő igényeitől – komolyabb Snapdragon SoC WoA-val, Linuxszal, Androiddal, esetleg valamilyen Intel chip Windows 10X-szel mind-mind szóba jöhet, ha a vevő úgy kívánja.

Előzmények

Hirdetés