Hirdetés

Gyorsultak az Intel legolcsóbb kétmagos mobil CPU-i

Mostantól gyorsabb órajelekkel is elérhetők az Intel legolcsóbb, noteszgépekbe szánt kétmagos processzorai – igaz a Notebookreview felfedezése szerint egyelőre csak a HP Pavilion notebookok választékát gazdagítják az újdonságok. A CPU-gyártó minden különösebb hírverés nélkül bocsátotta útjukra az új típusokat, melyek a cég választékában található leglassabb modellekhez képest is rendszerint alacsonyabb működési frekvencián üzemelnek, lassabb rendszersebességet támogatnak és/vagy kevesebb másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek.

A HP egyes belépőszintű inteles noteszgépei a tengerentúlon így mostantól rendelhetők a szokatlan jelzésű Intel Pentium „dual core” T2080-as, 1,73 GHz-es órajelen járó, 1 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmazó, 533 MHz-es FSB-t támogató CPU-val is (ez az újdonság a hasonló paraméterekkel rendelkező, de 1,6 GHz-en ketyegő T2060 helyébe léphet). A HP vásárlói igény szerint némi felárért egy ennél valamivel gyorsabb processzort is beépít a notebookba: ez a Core Duo T2350, mely 1,86 GHz-en ketyeg, 2 MB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik és szintén 533 MHz-es FSB-re lett hitelesítve (ez a CPU az 1,73 GHz-es Core Duo T2250-et helyettesítheti majd). Végül feltűnt a választékban az 1,73 GHz-es, 2 MB L2 cache-t tartalmazó, 533 MHz-es FSB-t támogató Core 2 Duo T5300 is – ez a hasonló paraméterű, de 1,6 GHz-es T5200-as típust válthatja. A három processzor közül az utóbbi a Merom-magra épül, az előbbi kettő az előző generációs Yonah magot kapja, azaz többek közt hiányzik belőlük a 64 bites utasításkiterjesztés.

Az Intel a belépőszintű mobil kétmagosok mellett várhatóan hamarosan útnak indítja olcsó asztali kétmagos CPU-it (Pentium E2100 széria) is, legalábbis egy angol webáruház már listázza a Pentium E2140 típusjelzésű, 1,6 GHz-es órajelen járó, 1 MB másodszintű gyorsítótárral felvértezett és 800 MHz-es FSB-t támogató modellt – jóllehet az áru státuszánál egyelőre „készlethiány” szerepel. Az újdonságot 41,87 angol fontért, azaz átszámítva körülbelül 15 250 forintért kínálja a bolt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés