Hirdetés

Gyorsulhat az új Intel Atom tabletek adattárolója a SanDisk iNAND Extreme révén

A SanDisk bemutatta iNAND Extreme tárolójának (pontosabban beágyazott flash memóriájának) a múlt héten útjára indított Intel Bay Trail-T (Atom) platformra optimalizált változatát, mely az Intel újdonsága köré épített windowsos és androidos tabletekben háttértárként funkcionálhat. Az alacsony fogyasztású, kis helyet igénylő (12 x 16 x 1 mm), eMMC 4.51 szabványnak megfelelő, vezérlővel egybeintegrált termék a SanDisk saját, 19 nm-es MLC chipjeiből épül fel, és egyelőre 128 GB-os kapacitással érhető el, de idővel minden bizonnyal a kisebb tárterületet kínáló darabok is érkeznek.

Az adott eMMC felület 200 MB/s átvitelét teszi lehetővé szekvenciális műveletek során, a SanDisk iNAND Extreme tárolója ebből 150 MB/s-t tud olvasásra és 45 MB/s-t írásra fordítani, míg a 4 kB-os blokkokon végzett véletlenszerű olvasás és írás teljesítménye rendre 4000 és 800 IOPS. Bár ezek a számok nem tűnnek erősnek mondjuk egy asztali SSD-hez képest, ám az SSD-nél alacsonyabb fogyasztású és jóval kompaktabb méretű háttértárat igénylő okostelefonokban és tabletekben elterjedt eMMC szabvány erősen korlátozza a lehetőségeket. Ezeket majd az UFS szabvány fogja feloldani teljes mértékben, mivel az eMMC 5.0 sem megoldás hosszú távon.

Mindazonáltal a SanDisk iNAND Extreme által mutatott tempó egyáltalán nem rossz, ha azt nézzük, hogy a jelenleg piacon lévő tabeletek és okostelefonok közül csak kevés éri el olvasás során a 100 MB/s-os határt, és a korábbi (Clover Trail) Atomot használó megoldások is inkább ez alatt maradnak tesztjeink szerint is.

Természetesen a SanDisk fent részletezett terméke csak az OEM-ek számára érhető el, hiszen az készen az adott tabletbe vagy okostelefonba integrálva érkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés