Hirdetés

Gyorsítókat is tervez majd a AMD és a THATIC vegyesvállalata?

A Dhyana nevű rendszerchipnek már a tömeggyártását készítik elő, de a China Times szerint itt nem áll majd meg az együttműködés.

A 2016-os esztendő közepén derült ki, hogy az AMD szerverekbe szánt technológiát ad Kínának. Utóbbi egy következménye annak a határozatnak, amely alapján az Egyesült Államok, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva tiltja az Egyesült Államokban bejegyzett gyártóknak, hogy szuperszámítógépekbe való alkatrészeket szállítsanak Kínába, Pakisztánba és az Egyesült Arab Emírségekbe. Ennek kivédésére az AMD és a THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co.) létrehozta a Hygon nevű vegyesvállalatot, amellyel az AMD meg tudja kerülni ezt a jogi problémát, mivel a termékek eladását a THATIC fogja megoldani.

Nemrég kiderült, hogy a vegyesvállalat első gyermeke a Dhyana nevű SoC, ami alapjaiban alig módosított Zen magokat kap, és már a tömeggyártását készítik elő. Az Egyesült Államok határozatával viszont az a probléma, hogy minden lapkára vonatkozik, vagyis nem csak a processzorokra. Emiatt itt nem feltétlenül áll meg az együttműködés, és az egyik legnagyobb tajvani újság, a China Times úgy tudja, hogy a THATIC a vegyesvállalaton keresztüli, AMD-vel kötött üzleti kapcsolatot kiterjeszti a GPU-kra is, ezzel gyakorlatilag nem csak a processzorok szempontjából játsszák ki az Egyesült Államok tilalmát.

Az eredeti hír külföldi befektetői forrásokra hivatkozott, de a China Times – vélhetően az érintett cégek nyomására – kénytelen volt eltüntetni a weboldaláról.

A fentiek jól mutatják, hogy az Egyesült Államok tilalma nem feltétlenül a várakozásoknak megfelelő eredményt adja, mivel az egyes cégek gyorsan utat találtak a kínai piac felé. Az AMD-n kívül például az Intel is dolgozik hasonló üzleti konstrukción, vagyis a keleti régiót az érintettek nem adják fel. Az Egyesült Államok csupán azt érte el, hogy az IP-k licencelése szempontjából kevésbé rugalmas, vagy szimplán a további lehetőségeket lassabban felfedező szereplőket kizárták a kínai piacon történő versenyből.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés