Hirdetés

Gyors SSD-k és külső tárolók

Sikeres SSD volt az Intel X25-M típusa, aminek több verziója is napvilágot látott az utóbbi években. Hosszú várakozás után végre megjelent a széria utóda is. Az 510-es széria tagjai már 6 Gbps-os SATA interfésszel rendelkeznek. A Marvell vezérlővel rendelkező tárolók 34 nm-es MLC NAND chipekből épülnek fel, 2,5”-es formátumúak és ismerik a TRIM funkciót. Az MTBF értéküket 1,2 millió órában állapították meg, és három év garanciát vállal a gyártó rájuk. A mérések szerint 4 kB-os írásnál és olvasásnál teljesítményük elérheti a 8000 és 20 000 IOPS-ot is. Az átviteli sebességük függ a mérettől, így a 120 GB-os változat írásnál és olvasásnál 210 valamint 450 MB/s-ra képes, míg a 250 GB-os verzió 315 és 500 MB/s-ra. Szállításuk már megkezdődött, az áruk pedig 284 és 574 dollár.

Intel 510 Series SSD
Intel 510 Series SSD

Ezt a tempót a LaCie is elismerte, így az új Little Big Disk nevű külső adattárolóban az Intel SSD-it alkalmazták a tervezők, rögtön kettőt is. A két gyors SSD ráadásul RAID 0 tömbbe van kötve. A külső tár az új csatlakozóval, az Apple MacBook Prókon is megtalálható Thunderboltok aljzattal is fel van szerelve. Egyből kettőt is raktak rá, így más, kompatibilis eszközökkel is összefűzhető. A készülékről egyelőre többet nem tudni, így az ára sem derült ki, megjelenése pedig nyáron esedékes.

LaCie Little Big Disk
LaCie Little Big Disk

A Intel mellett az Active Media is bemutatott egy 6 Gbps-os SATA csatlakozóval felszerelt SSD-t, ami a Predator V3 jelzést viseli. A 2,5”-es, MLC NAND flashmemóriás készülék a Marvell 88SS9174-es vezérlőt tartalmazza. Gyorsítótárból 128 MB DDR3-at kapott, van továbbá TRIM támogatás és ECC hibajavítás is (2 kB-onként 48 bit). Az MTBF értékét egymillió órában határozták meg, garanciából pedig egy évet ad rá a gyártó. A Predator V3-as SSD-k 64 GB-os verziójának sebessége írásnál és olvasásnál 100 és 360 MB/s, míg a 128 GB-os modelnél ezek az értékek 200 és 410 MB/s-re változnak. A két tároló ára 200 és 340 dollár.

AMP Predator V3 SSD [+]
AMP Predator V3 SSD [+]

A QNAP új terméket ezúttal nem mutatott be, viszont meglévő NAS szervereihez kiadott egy új firmware-t, ami azok teljesítményét és szolgáltatásait is növeli. Az új, 3.4-es verziójú Management szoftver immár támogatja a RAID 10-es tömbök létrehozását is. Az Intel processzoros típusoknál használható az úgynevezett Real-time Remote Replication funkció, amivel az interneten keresztül valósidejű adatmásolás végezhető az egyik QNAP hálózati merevlemezről a másikra. Az Advanced Folder Permissions bővített hozzáférési engedélyeket ad a könyvtárakhoz és alkönyvtáraikhoz, az ElephantDrive Cloud Storage pedig a nagyobb adatbiztonságért felel. Ugyancsak az Inteles készülékeknél alkalmazható a Virtual LAN Support, amivel a NAS-t a meglévő VLAN rendszerbe lehet integrálni. A további frissítések közt szerepel még a Download Station V2, az Advanced Print Server, a MyCloudNAS Remote Access, az USB Wi-Fi Network Adapter Support és a System Management Features. A rengeteg újítás miatt tehet megérheti váltani, a firmware bővebben megismerhető és beszerezhető a gyártó weboldalán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés