Hirdetés

Gyors, de extrém étvágyú lesz a Ponte Vecchio

Az Intel HPC-piacra szánt gyorsítója fél kilowatt fölé lő.

Az Intel még a 2019-es esztendő novemberében mutatta be a HPC-piacra szánt gyorsítóját, amely azóta is Ponte Vecchio kódnéven fut, és az elmúlt év augusztusában már bővebb adatok is érkeztek róla, amelyek kiegészítették a Architecture Day 2020 rendezvényen elhangzottakat. Azóta az Intel kiadott egy videót is, amiben jól látható a fizikai felépítése.

A fejlesztés talán a legkomplexebb dizájn lesz, amit az Intel eddig tervezett. A rendszer teljes kiépítésben 11 darab EMIB-et használ, míg a 2 darab base, illetve a 8 darab Rambo Cache tile a vállalat 10 nm-es eljárásán készül. A két I/O tile-t, illetve a nyolc HBM2 memóriát már egy gyártópartner állítja elő, ahogy részben a hardver lelkét adó, 16 darab compute tile-t is. Utóbbi szempontból az Intel idővel áttér a saját 7 nm-es node-jára, de amíg ez nem elérhető, addig a TSMC 7 nm-es eljárását használják.

A rengeteg lapka komoly teljesítményt rejt, és ennek következménye a magas fogyasztás lesz. A jelenlegi adatok szerint a teljes kiépítésű Ponte Vecchio modellek fél kilowattnál is több energiát igényelnek, a leggyorsabb verzió akár 100 wattal is túlmehet ezen, hiszen 600 wattra kell tervezniük a partnereknek a leadott specifikáció alapján. Ehhez speciális hűtőrendszer szükséges, így szabványos bővítőkártya formájában a Ponte Vecchio csak limitál kialakítással lesz alkalmazható. Erre készül is egy külön tokozású verzió, ami a teljes dizájnhoz viszonyítva csupán feleannyi lapkát használ, mindössze 5 EMIB mellett. Így már a fogyasztása is belefér 300 wattba, ami megszokott kialakítás mellett is alkalmazható. Természetesen a fogyasztás felezésével a teljesítménynek is odavész nagyjából a fele.

A fentiek alapján az Intel a nagyobb tokozású Ponte Vecchio verzióval leginkább az egyedi kiépítésű rendszereket célozhatja, míg a kisebbik változat lehet a HPC-piacon általánosan hasznosítható megoldás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés