Hirdetés

Gyártófüggetlen profilozók jöhetnek a Vulkan új kiterjesztésére

Az 1.1.128-as specifikációban végre elérhetővé vált a VK_KHR_performance_query, amely nagy segítség lehet majd a fejlesztők számára.

A Khronos Group bejelentette a Vulkan API 1.1.128-as verzióját, amelynek hála végre elérhetővé vált a VK_KHR_performance_query kiterjesztés. Ez egy régi adósság a konzorciumnak, ugyanis a Vulkan API esetében a programkód hardvereken való tesztelése nem a legjobb, többek között messze nem olyan átgondolt, mint amilyen például a DirectX 12-n. Amíg ugyanis a Microsoft a PIX-szel komplett eszközt kínál a fejlesztőknek a Windows platformon elterjedt grafikus vezérlők lényegében teljes támogatásával, addig a Vulkan esetében a RenderDoc az elérhető debugger, ami ugyan gyártófüggetlen, de interoperabilitást már csak a Radeon GPU Profilerrel kínál.

Maga az API persze meg tud lenni úgy is, hogy a gyártók külön profilozót kínálnak a hardvereikhez, de ez eléggé kellemetlenné teszi a programfejlesztést, hiszen ezek a profilozók eltérők, tehát összességében számos olyan nehezítést jelentenek, amelyek végeredményben kezelhetők, viszont nem optimális a létezésük.

A VK_KHR_performance_query kiterjesztéssel a Khronos Group kidolgozott egy olyan egységes mechanizmust, amivel lekérdezhetők a teljesítményszámlálók, így erre egy olyan profilozó is tervezhető, amely gyártótól függetlenül működik, vagy akár pusztán a készülő, Vulkan API-t használó alkalmazásba is beleírható ez a funkció.

A kiterjesztés tervezésében az Intel, az AMD, az NVIDIA, a Samsung, a Qualcomm, a Google és az ARM is részt vett. Várhatóan mindegyik gyártó biztosít majd rá kompatibilis Vulkan implementációt, a későbbiekben ez kötelező is lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés