Hirdetés

A Google csak szabványos gyorstöltést szeretne látni az androidos eszközökön

A vállalat finoman, de határozottan hívta fel a gyártók figyelmét erre az Android legújabb kompatibilitási dokumentumában.

Az ultramobil eszközök egyik jellegzetes problémája a töltés, ami időbe kerül. Ráadásul minél nagyobb az akkumulátor, annál tovább tart, vagyis a jobb mobilitásért cserébe hosszabb töltési idővel kell számolni. Persze ez erős általánosítás, mivel az egyes eszközök támogathatnak különböző gyorstöltésre vonatkozó metódust, amivel ez a folyamat akár jelentősen felgyorsítható.

A gyorstöltésre vonatkozó technológiák azonban jellemzően zártak, vagyis az adott töltőt csak az adott eszközzel lehet használni, mivel jó esély van arra, hogy az USB-IF úgynevezett USB Power Delivery szabványával nem kompatibilisek. Utóbbi azért fordulhat elő, mert a zárt gyorstöltésre vonatkozó megoldások túlléphetik a szabványban lefektetett határértékeket, ami persze az adott eszköz erejéig nem feltétlenül gond, de amint egy másik eszköz töltése kerül szóba, már problémás lehet. Egyszerűen ilyen körülmények között nincs garancia arra, hogy több USB Type-C interfészt használó eszköz is kompatibilis lesz a módosított működésre kialakított töltőkkel, illetve kábelekkel.

Az ominózus bejegyzés
Az ominózus bejegyzés

Az Android legújabb kompatibilitási dokumentumában a fentiek miatt feltűnik egy bejegyzés, amiben a Google ajánlja, hogy az eszközöket gyártó cégek ne támogassanak semmiféle nem szabványos, gyorstöltésre vonatkozó metódus, amely esetleg problémákat okozhat a szabványt követő termékekkel. Ez egy finom, de elég határozott álláspont, főleg úgy, hogy a Google hozzáteszi, a jövőben esetleg egy Android verzió nem csak nagyon ajánlja, hanem meg is követeli az USB Type-C interfészt használó eszközöktől az USB Power Delivery szabvánnyal való teljes kompatibilitást.

A kiegészítés utolsó mondata próbálja elrettenteni a gyártókat az aktuális, gyorstöltésre vonatkozó egyedi elgondolásaiktól, ugyanis ha a Google ezt az ajánlást tényleg követelménnyé emeli, akkor az adott Android verziófrissítés nem lesz telepíthető a nem szabványos gyorstöltést használó eszközre. Minden bizonnyal a keresőóriás ezt konkrét fenyegetésnek szánja, viszont ma még nem akar lépni, mert viszonylag sok olyan eszköz van a piacon, amely valamilyen zárt technológiára épülő gyorstöltés funkciót használ. A legelterjedtebb megoldásnak a Qualcomm Quick Charge számít, amelynek egyik verziója sem kompatibilis a szabvánnyal. Később azonban erősen valószínű, hogy követelmény lesz a szabványosítás, amint a gyártók többsége kivezette ezeket a gyorsítöltési metódusokat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés