Hirdetés

Google I/O: óvatos előrelépés az Android M

Az idei Google I/O konferencián a Google bejelentette az Android M-t, amely a vállalat operációs rendszerének új állomását képviseli. Természetesen az előző Android L verzió által képviselt előrelépést idén nem lehetett újra előhúzni, így az Android M bevallottan egy óvatos frissítés, így a Google inkább a felhasználói élményt helyezte előtérbe a komoly technológiai innováció helyett.

Ebbe a körbe tartozik az egyszerűsített engedélyrendszer, amely mindig is problémás volt az Android esetében, hiszen az alkalmazások rengeteg kérdést tettek fel, hogy mihez kaphatnak hozzáférést a felhasználótól és mihez nem, ráadásul sokszor olyankor, amikor a felhasználó valamin dolgozott, tehát rendkívül idegesítővé vált az egész. Ezt mostantól egy jóval átgondoltabb formában is lehet vezérelni, de ez visszamenőleg nem érvényes, tehát az egyszerűsített lehetőségek elérését bele kell építeni az alkalmazásba.

A fejlesztők a fenti újítás mellett számos olyan lehetőséget kaptak, hogy az Android sokat kritizált, és lényegében idegesítő területein előrelépés történhessen. Mindemellett a nemrég bemutatott Android Pay szolgáltatás is biztonságosabb lesz Android M-en.

A Doze működés közben
A Doze működés közben

Technológiai szempontból az Android M legnagyobb újításának a Doze számít. Utóbbi mozgásérzékeléssel detektálja, hogy az adott hardver használatban van-e vagy sem. Ha úgy ítéli meg, hogy jó ideje már nem használja a felhasználó a mobil eszközt, akkor nagyban visszafogja az operációs rendszer háttérben elvégzett feladatait. Ez a Nexus 9 esetében a terhelés nélküli üzemidőt a kétszeresére növelheti.

Lényeges újítás még az új töltési opció, amely az USB Type-C aljzattal ellátott eszközökön lesz elérhető. Ezzel az opcióval elérhető az, hogy egy mobil eszköz egy másikat töltsön, ha erre szükség lenne.

Fejlesztői szempontból is újít a Google. Az Android Studio 1.3 jobb profilozási lehetőségeket kínál, illetve lehetőség lesz C/C++ kódok írására és debuggolására. Lényeges újítás még a Cloud Test Lab, amely a feltöltött alkalmazást a 20 legelterjedtebb androidos eszközön teszteli az adott fejlesztőnek, ingyen. Ezzel a Google reményei szerint csökkennek majd a kompatibilitási problémák.

Az Android M developer preview már elérhető a Nexus 5, 6 és 9 eszközökre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés