Hirdetés

A Google letámadja az okosórák piacát

A Google bejelentette, hogy az Android Wear nevű koncepcióval megtámadják az elemzők szerint nagy jövő előtt álló viselhető eszközök piacát. A vállalat elsődlegesen az okosórákat veszi célba, és az Android módosított verzióját kifejezetten az ilyen eszközökkel kapcsolatos igényeket próbálja kielégíteni. Bár maga az Android Wear leginkább operációs rendszerként jellemezhető, ám ennél azért többet kínál, mivel megpróbálja ezt a területet egységesíteni, illetve felvázol egy olyan koncepciót, ami a látottak alapján még működhet is.

Az új rendszer fő funkciója a Google Now, ami egy intelligens személyi asszisztens Androidra. Ez a szolgáltatás már számos újabb androidos eszközön is elérhető, de az Android Wearen az okosórákhoz igazítva lehet igazán nagy hasznát venni, hiszen támogatja a hangfelismerést, illetve jórészt mindazokat a funkciókat, amelyek a telefonon is elérhetők. A Google koncepciójának alapja azonban direkten a hangfelismerés kihasználására, illetve a viselhető eszköz telefonnal való szinkronizálására épül. Mindkettőre szükség lesz, hiszen a vezérlés legegyszerűbb formája, ha az okosórát kimondott parancsokkal lehet különböző funkciók végrehajtására sarkalni, míg a szinkronizációval maga a viselhető eszköz második kijelzőként is funkcionál. Az információk biztosítása ráadásul automatikus, mivel az Androidon megjelenő értesítéseket automatikusan megkapja az Android Wear is. Ez kényelmes a fejlesztőknek is, hiszen lényegében semmit sem kell tenniük a működés összehangolása érdekében, de azért a legjobb működés elérése mindenki számára fontos, így opcionálisan paraméterezhető az értesítési rendszer, amihez a Google biztosít egy API-t is.

Az Android Wear fontos eleme, hogy önmagában is üzemképes. Ekkor persze az elérhető szolgáltatások korlátozottak, hiszen a Wear a fő Android ökoszisztémával való együttes működésre készült, de a lehetőség adott. A vezérlés egyébként a hardverek kritikus eleme lesz, hiszen maga az óra pici, így az érintőkijelző szimplán nem elég. A Google terveiben a hangfelismeréssel kombinált gesztusvezérlés szerepel, aminek pontos működése még nem tisztázott. Elméletben hatékony lehet, de a gyakorlati megvalósítás egy másik téma és erről csak a termékek megjelenése után lehet tényleges információt szerezni. Ami jó hír, hogy a fejlesztők az alábbi oldalon már ismerkedhetnek a koncepcióval. Ez persze csak teszt, mivel a Google saját bevallása szerint is változhatnak a fejlesztőeszközök a megjelenésig, de rendszer alapvető képességeiről mindenképp sok adatot lehet gyűjteni.

A tényleges okosórák az alapvető funkciók tekintetében egységesek lesznek, így leginkább a dizájn, illetve az egyes extra funkciók tekintetében térnek majd el egymástól. Utóbbi szempontból sok múlik azon, hogy az egyes cégek milyen részterületet céloznak meg az okosórák piacán, hiszen lehet a manapság népszerű sportos irányra gyúrni, de akár a multimédia is fókuszba kerülhet. Ezek nyilván különböző extra funkciókat igényelnek.

Ma annyit lehet tudni, hogy a Moto 360, illetve az LG G Watch okosórák biztosan érkeznek az Android Wear koncepcióra. Emellett az ASUS, a Samsung és a HTC is partner, tehát az említett cégektől is lehet termékekre számítani, ahogy pár divatáruház is benevezne az élesedő versenybe. Magukról a tényleges termékekről még túl keveset lehet tudni, hogy ezekkel érdemben lehessen foglalkozni, de az év második felében már a konkrét megjelenésekről írhatunk, így idővel minden kiderül.

Moto 360 és LG G Watch Moto 360 és LG G Watch
Moto 360 és LG G Watch [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés