Hirdetés

Google Glass lézerprojektoros beviteli eszközzel?

A Google Project Glass hivatalosan tavaly nyáron mutatkozott be a nagyközönség számára, helyesbítve még messze nem a kész termékről, hanem inkább a koncepcióról rántották le a leplet. Akkor azt ígérték, hogy az első prototípusok valamikor 2013 elején láthatnak napvilágot, a piackész termék pedig leghamarabb 2014 elején kerülhet a boltok polcaira, legalábbis az előzetes tervek szerint. A kiterjesztett valóság (augmented reality) létrehozása az okostelefonos belsővel és a speciális kijelzővel ma már nem is tűnik olyan elképzelhetetlennek, azonban a rendszerrel történő interakció már közel sem ilyen egyszerű feladat. Korábban már lehetett hallani információkat arról, hogy a parancsok kiadása és a kontrollálás hangutasításokkal és esetleg a szemüveg szárában lévő érintésérzékeny felülettel lehetne megvalósítható, de ezzel kapcsolatban részletek híján sok a kérdőjel.

Aztán azóta nem sok mindent lehetett hallani a Google okosszemüvegéről, minden bizonnyal gőzerővel folynak a munkálatok a színfalak mögött, most azonban egy érdekes szabadalomra derült fény. Az ötlet arról szól, hogy a szemüveg két oldalába egy apró lézerprojektort és egy kamerát rejtenek, amivel egy egészen újszerű vezérlésre nyílna lehetőség. A projektor például egy telefon szokásos gombjai vetíti ki tenyerünkre, amiket vagy másik kezünk ujjaival, vagy a kezünk mozgatásával tudunk „megnyomni”, a műveletet a kamera érzékeli, majd a központi egység dolgozza fel a látottakat.

Hasonlóan például alkarunkon egy menü is megjeleníthető, így téve könnyebbé a navigációt komplexebb rendszerekben is. Persze nem csak a kezünkre tudna vetíteni az eszköz, egy asztal lapján akár egy teljes QWERTY billentyűzet is megjeleníthető lenne, amivel az okosszemüvegek egyik legnagyobb ellensége, a szövegbevitel is orvosolható. Bár a Microsoft kutatásai közül már került elő hasonló megoldás, ott azonban egy vállon nyugvó keretrendszerre függesztették fel a projektort és a Kinect-szerű kamerarendszert, amely ugyan elvégezte a feladatát, de az ember egy ilyen „fém papagájjal” a vállán aligha lépne ki az utcára.


[+]

Arról egyelőre semmi információ, hogy az ötlet már a Google Glass első verziójában is debütálhat, vagy csak egy jövőbeli terv, de ha a kivitelezés használhatóra sikerül, akkor érdekes fejlesztési irány lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés