Hirdetés

Google Project Glass – viselhető kiterjesztett valóság egy szemüveg formájában

A napokban folyó Google I/O (San Francisco) eseményen több érdekes, jövőbe mutató eszközt és koncepciót mutatott be a keresőóriás, mint például az első Google tabletet, a Nexus 7-et, vagy a közösségi médialejátszónak titulált Nexus Q-t. Azonban van még egy olyan projekt, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ez pedig nem más, mint a Google Project Glass. A név már egy ideje kering a köztudatban, de eddig csak felületesen árulták el, hogy mire is lehet majd számítani a távoli jövőben. Azonban az idei Google I/O alkalmával szerencsére több dologra is fény derült, így összegezhetjük, hogy mi is az a Project Glass!


[+]

A név valójában egy „okos szemüveget” takar, amely a valós időben látottakat igyekszik mindenféle plusz információkkal és rengeteg más szolgáltatással kiegészíteni, egyfajta kiterjesztett valóságot (augmented reality) létrehozva. Hasonló termékeket, ha csak ötlet vagy prototípus szintjén is, de láttunk már, mint például a Lumus OE-31 optikai rendszere, de ezek eddig inkább futurisztikus fantáziálásoknak, mintsem valóban jól használható eszközöknek tűntek. A Google azonban akkora erőbefektetéssel tolja a Project Glass szekerét, hogy lassan már a szkeptikusok is érdeklődve szemlélik az eseményeket.

A szemüveg egyik oldalára illesztett szerkezet hardveres szempontból leginkább egy mobiltelefonhoz hasonlít, hiszen van akkumulátora, memóriája, adattára, kijelzője és természetesen egy erős processzora (SoC) is. A gyártó állítása szerint a valós termékben ezek a komponensek olyan apró méretűek lesznek, hogy egy divatos napszemüveggel kombinálva szinte észrevehetetlen lesz. A jelenleg bemutatott prototípus szárának fül mögötti részén az akkumulátor, előtte pedig a többi alkatrész kapott helyet, míg a külső borítás praktikus módon egy kapacitív érintésérzékeny felület, vagy ha úgy tetszik, egy hosszúkás tapipad, melynek segítségével vezérelhetjük a szemüveget.

Persze az irányítás minden bizonnyal ennél lényeges komplexebb, ugyanakkor intuitívabb lesz. A beépített giroszkóp és gyorsulásmérő segítségével például, ha egy bejövő hívást akarunk elutasítani, akkor egyszerűen csak nemlegesen megrázzuk a fejünket, de ugyanígy egy a szoftver által feltett eldöntendő kérdésre is lehet válasz egy határozott biccentés. A fedélzeten található mikrofon és fülhallgató természetesen hangvezérlést is lehetővé tesz majd, amely rendszerek az elmúlt időszakban hatalmas fejlődésen estek át.


[+]

Szintén nagyon fontos része a projektnek a beépített kamera, mely valóban a felhasználó szemszögéből készít felvételek és videókat, amelyek azonnal fel is tölthetők az internetre. Sőt, az eredeti koncepció szerint szinte élőben közvetíthetnénk, vagy a felhőben rögzíthetnénk az eseményeket, de a beépített tárterület erejéig helyi tárolásra is lesz lehetőség.


(forrás: Engadget)

Mint az sejthető, egy erősen internetfüggő termékről van szó, az azonban még nem tiszta, hogy egy beépített 3G/4G modul, vagy Wi-Fi segítségével fog működni a dolog. Inkább utóbbi tűnik hihetőbbnek, olyan formában, hogy kapcsolatot egy a zsebünkben lapuló mobiltelefon segítségével létesítene a külvilággal. A San Franciscóban történt eseményen egy élő bemutatóban demonstrálták a videós lehetőségeket, amikor is egy az épület felett köröző helikopterből Project Glass szemüvegekkel felszerelt ejtőernyősök ugrottak ki, majd földet érve kerékpárosok és egyéb extrém sportolók vették át a közvetítés jogát, mindez pedig élőben figyelemmel kísérhető volt egy Google+ Hangouton keresztül. Az alant található videóban a bemutatóra való felkészülés mozzanatai tekinthetők meg.

Összességében tehát elmondható, hogy a Google Project Glass több mint ígéretes, de még elég sokat kell várni arra, hogy életképes, tömeggyártásra alkalmas termékké váljon. Erre utal például az is, hogy aki jelen van a Google I/O rendezvényen, annak lehetőséget biztosít a cég előrendelni egy kifejezetten fejlesztőknek szánt modellt, pontosabban a Project Glass Explorer Editiont, amely kialakítását tekintve távol áll a végleges terméktől, ráadásul sokkal robusztusabb felépítésű, hogy kibírja a teszteket, így a gyártó nem kevesebb mint 1500 dollárt kér érte. Az előrendelések 2013 elején teljesülnek, és innen számított legalább egy év, mire a boltok polcaira juthat a Google okos szemüvege. A majdani vételárról a távoli időpont miatt semmilyen konkrétumot nem árultak el, azonban elemzők azt állítják, hogy 200 és 500 dollár közötti árcédula tűnik reálisnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés