Hirdetés

Csak felezett tempóval mehet a GeForce RTX 3060 a bányákban

Az NVIDIA szoftveresen lekorlátozza a hardver működését az Ethereum kriptovalutára vonatkozóan.

Hamarosan, egészen pontosan február 25-én befut a piacra a GeForce RTX 3060-as VGA, amelyet az NVIDIA az idei CES-en leplezett le. Ez önmagában nem mondható új adatnak, de az az információ már igen, hogy a gyártó bevezet egy érdekes szoftveres korlátozást, amellyel a bányászok életét akarják megkeseríteni.

Az új VGA-hoz készülő meghajtó – az NVIDIA állítása szerint – nagyjából megfelezi a fejlesztés teljesítményét az Ethereum kriptovalutára bányászására vonatkozóan. A cég ezzel arra próbálja rávenni a bányászokat, hogy inkább a számukra fejlesztett CMP HX termékcsaládot válasszák, amelyről az alábbi hírben írtunk bővebben.

Sajnos a működésről igen kevés információt osztott meg a cég, lényegében csak annyit tudni, hogy a meghajtó az Ethereum kriptovaluta bányászásához használt algoritmust detektálja, és aszerint veti be a mesterséges korlátozásokat. Arról nincs adat, hogy más kriptovaluta esetében működik-e, annyi biztos, hogy az NVIDIA csak az Ethereumról ír.

A nagy kérdés, hogy maga a szoftveres limitáció miképpen hat a hardver fogyasztására, hiszen ha a teljesítmény felezésével a fogyasztás is nagyjából ennyivel csökken, akkor igazából a probléma nem lesz megoldva. A gondot ugyanis nem maga a nyers teljesítmény generálja, hanem az Ampere architektúrára épülő GeForce-ok bányászás melletti hatékonysága. Ha ez az érték közel változatlan, akkor a hardver tempójának felezése ellensúlyozható kétszer annyi gyorsító megvásárlásával. Jelenleg pedig olyan magasan járnak a népszerű kriptovaluták árfolyamai, hogy egyszeri költség szintjén duplaannyi hardver megrendelése is bőségesen belefér. Ellenben, ha sikerült olyan megoldást találni, ami a hatékonyságot is jelentősen csökkenti, akkor van remény az eredményes problémakezelésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés