Hirdetés

GeForce GTX 295: végre méltó ellenfélre talál az AMD aktuális zászlóshajója

Több hónapos vegetálás után végre összekapta magát az NVIDIA. Ez mindenképpen örömteli hír, hiszen a konkurens vállalat Radeon HD 4870 X2 névvel jelzett csúcskártyája már augusztus óta üldögél a trónján semmitől sem zavartatva. Az AMD elmondása szerint a termék jelentősen túlszárnyalta az előzetesen várt eladásokat, ennek megfelelően a gyártó – az igényeket felmérve – a szeptemberi és októberi hónapban több modellt szállított le a kereskedőknek, a készletek folyamatos pótlása céljából. Előbbi folyamatnak lett áldozata a Radeon HD 4850 X2, mely közel egy hónapos késést szenvedett el a tervezett megjelenéshez képest. Persze a kisebbik testvér a karácsonyi szezonban alaposan kitombolhatja magát, hiszen a Sapphire kétszer 512 MB memóriát tartalmazó megoldása 270 dollárért kínálja magát a nagyobb webáruházak virtuális polcain.

Az NVIDIA vezetősége az AMD eladási adatait csak fájó szívvel nézheti, mivel az 55 nm-es GT200 chip fejlesztése nem a terveknek megfelelően haladt, így az ünnepi szezonról sajnos lemaradtak az új GeForce termékek. A zöldek azonban nem búslakodnak a múlton, és teljes erővel a trón visszaszerzésére koncentrálnak. Ennek eredményeképpen érkezik az új trónkövetelő, GeForce GTX 295 néven, előreláthatólag a jövő hónap első felében, ajánlott fogyasztói ára pedig várhatóan 499 dollár lesz.

A NVIDIA természetesen semmit sem bízott a véletlenre, és még a megjelenés előtt megengedték a nevesebb hardveroldalaknak az új termék tesztelését. Érdemes megjegyezni, hogy a kártya még nincs végleges állapotban, ezért a tesztelés menetét pár megkötéssel is kiegészítették. Az előzetes ízelítők nem írhatnak az új hardver fogyasztásáról, hőmérsékletéről és zajszintjéről. Emellett csak hat játék tesztelését engedélyezték, melyek a következők: Call of Duty: World at War, Dead Space, Fallout 3, Far Cry 2 (DX10), Grand Theft Auto 4 és Left 4 Dead. A megszorításoknak vélhetőleg az az oka, hogy a tesztelésre kiküldött kártyák még nem a végleges BIOS-szal működnek, és az eszközmeghajtók sincsenek tökéletes állapotban.

A kiválasztott oldalak hivatkozásai lentebb találhatók meg:

Az új NVIDIA versenyző a konkurens modellhez hasonlóan két lapkából épül fel, ám ez esetben az 55 nm-es technológiával gyártott, GT200 kódnevű grafikus processzorok külön nyomtatott áramköri lapon helyezkednek el. A termék összesen 480 stream processzort és 160 textúrázó csatornát tartalmaz. A mérnökök mindkét chip esetében 576, illetve 1242 MHz-re állították be mag és shader órajeleket.

A GT200 lapkában található 8 darab ROP blokkból csak 7 került aktiválásra. Ezt a döntést vélhetőleg az előállítási költségek leszorítása indokolta, hiszen ezzel a módszerrel a nyomtatott áramkör kevesebb rétegből is kialakítható. A termék egy-egy ROP blokkjához 128 MB-os DDR3 szabványú memória tartozik, melyet 64 bites buszon lehet elérni, az effektív órajele pedig 2 GHz lesz. Ez egy chip esetében 896 MB-os kapacitást és 448 bites buszszélességet jelent. Mivel a kártya két grafikus processzort hordoz magán, ezért kétszer 896 MB memória szolgálja ki a felhasználó igényeit.

A PCI Express 2.0 csatolóval ellátott kártyán HDMI és két Dual-Link DVI kimenet is helyet kapott, a TDP fogyasztási érték pedig várhatóan 289 watt lesz. A termék megjelenése vélhetőleg nem marad megválaszolatlanul, az AMD minden bizonnyal az árak csökkentésével fog nyomást helyezni a zöldekre. Ennek az NVIDIA kivételével mindenki örülni fog.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés