Hirdetés

GeForce FX heatpipe-os Flow FX gyári hűtővel

Bár részletes GeForce FX bemutatónkban már kitértünk rá, most kicsit ki is vesézzük az nVidia NV30, avagy a GeForce FX hűtési megoldását.

*

Az Abit OTES hűtéséhez kísértetiesen hasonló coolerrel látja el az nVidia a GeForce FX kártyákat. Maga a borda teljesen vörösrézből készült, és a már korábban ismertetett heatpipe technológiát használja a hő elvezetésére. Hő pedig keletkezik bőven, a 125 millió tranzisztor még ezt a radikális hűtést is próbára teszi. A tapasztalatok szerint a PCI slotot elfoglaló kifúvó nyíláson meglehetősen meleg levegő áramlott ki, ami meglepő, figyelembe véve a szobahőmérsékletű hűtőlevegőt.

A Flow FX sajnos nem csak kialakításban, és hűtési teljesítményben hasonlít az OTES coolerre. A bemutatón egy viszonylag hangos, nForce2-es gépben dolgozott a kártya, de a ventilátora hangját még ebben a közegben is határozottan hallani lehetett. Az nVidia ígérete szerint továbbfejlesztik a hűtőt a csendesebb üzem érdekében. Egy érdekes kérdést mindenképpen felvet a Flow FX, mégpedig a hűtős cégek szempontjából, hogy hogyan tudnak ennél jobb teljesítményt, kisebb hangerő mellett elérni... (nem lesz könnyű, de hajrá Zalman!)

Az OTES ikertestvére minden tekintetben
Az OTES ikertestvére minden tekintetben

Egy PCI slot áldozatul esik
Egy PCI slot áldozatul esik

Heatpipe-ok a kitűnő hővezetésért
Heatpipe-ok a kitűnő hővezetésért

A hátlapra is került pár deka réz
A hátlapra is került pár deka réz

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés