Galaxy Tab blog: internetmegosztás a táblagéppel

Mint manapság sok felsőkategóriás mobil eszköz, a Galaxy Tab 10.1 is képes az internetmegosztásra. A funkciót a beállítások alatt a Wireless & networks menü Tethering and portable hotspot almenüjében érhetjük el. A sztenderd Wi-Fi-n keresztüli megosztás mellett a Samsung táblagépe USB és Bluetooth kapcsolaton keresztül is képes szórni a netet.

Kezdjük a Wi-Fi-n keresztüli megosztással, amelyet a Portable WiFi hotspot engedélyezésével kapcsolhatunkbe. A kapcsolat beállításait a Configure mobile AP menüben érjük el, érdemes beállítani a Network SSID-t (a hotspot neve), valamint egy WPA2 jelszót rendelni hozzá, nehogy illetéktelenek is csatlakozzanak. Ha ilyen módon használjuk a táblagépet, nem internetezhetünk rajta Wi-Fi kapcsolaton; a mobil adatforgalmat viszont nem befolyásolja a dolog, ergo továbbra is böngészhetjük a világhálót, ha van SIM-kártya a gépben. Ezzel a módszerrel maximum öt számítógépet vagy egyéb eszközt szolgálhatunk ki, szemben a másik két móddal, ahol egyszerre csak egy készülékkel létesíthetünk kapcsolatot.

A Bluetooth-on keresztüli internetmegosztás engedélyezése is hasonlóan megy, ekkor értelemszerűen a Bluetooth tethering menüpontot kell engedélyeznünk. Természetesen fel kell építenünk magát a Bluetooth kapcsolatot, amely az eddig megszokott módon megy: párosítás, majd csatlakozás az eszközhöz.

A harmadik módszer az USB aljzatot használja az internetkapcsolat megosztására. Ez Windows Vista, Windows 7 és Linux alatt mindennemű hackelés nélkül megy, Windows XP alatt viszont egy kicsit trükkösebb a megoldás, a menete itt olvasható. Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, az értesítési sávban megjelenik az USB tethered felirat és ikon, a táblagép SD-kártyáját és a háttértárát pedig nem érhetjük el a számítógépünkről.

dr. Kind

Előzmények