Galaxy Tab blog: alkalmazásboltok

Bevezető

Bár a Samsung Galaxy Tab a gyárkapun kilépve kellemes szoftverkínálattal rendelkezik, természetesen tartozik hozzá alkalmazásbolt is, egy efféle eszköz e nélkül életképtelen lenne. Sőt, ami azt illeti, nem egy, hanem rögtön két boltot is elérhetünk róla, az Android Market mellett ugyanis a Badáról már sokak számára ismerősen csengő Samsung Apps is megtalálható rajta. A két bolt nem akar konkurenciája lenni egymásnak, a Samsung felületére azok a programok kerülnek fel, melyek vagy nagyon exkluzívak és kifejezetten a Tabre készültek, vagy az Android Marketben fizetősen találhatók meg, itt viszont ingyenesek. Nézzük kicsit bővebben a két boltot!

Android Market

Mivel a Samsung Galaxy Tab egy teljes értékű androidos gép, elérhető rajta az operációs rendszer boltja, melynek használatához szükség van egy Google fiókra, az első indításkor ezzel kell bejelentkezni. Ha valakinek van Gmail fiókja, gyakorlatilag nincs sok dolga, csak be kell jelentkezni az ottani adataival; ha nincs, akkor a magán a készüléken is létrehozhat egy fiókot, a folyamat csak pár percig tart.

A bolt felépítése nagyon egyszerű és logikus. Legfelül kereshetünk az alkalmazások között, a sáv alatt pedig a fő kategóriákat (alkalmazások, játékok, aktuális letöltések) böngészhetjük. A főképernyő legnagyobb részén pedig értelemszerűen magukat a programokat böngészhetjük, miután mondjuk keresünk egyet vagy megnézzük valamelyik kategóriát; a legfrissebb és legnépszerűbb alkalmazások természetesen külön listákról is elérhetők.

Az Android Market idén novemberben összesen 160 000 programot tartalmazott, de  Magyarországon egyelőre csak az ingyenes alkalmazások között tallózhatunk. Külföldön már több helyen elérhető az úgynevezett prémium bolt, mely nemes egyszerűséggel a pénzbe kerülő (tehát fizetős) alkalmazásokat takarja. Sajnos a közeli jövőben nem várható, hogy ez változzzon, Magyarországnak marad az ingyenes rész vagy a hekkelgetés, van ugyanis módszer, melynek segítségével átverhetjük a rendszert, és elhitethetjük vele, hogy más ország lakosai vagyunk, ezzel megnyitva a kapukat a fizetős részhez; erről a módszerről viszont most biztos, hogy nem ejtünk szót, a folyamat nem egyszerű, körültekintéssel kell hozzálátni, adott esetben ugyanis a garancia elvesztését is magával hozhatja.

Az alkalmazásokra visszatérve elmondható, hogy a telepítésük nagyon egyszerű dolog, miután kiválasztottuk a nekünk szimpatikus programocskát (melyről minden esetben elolvashatunk egy leírást, megnézhetjük a képernyőfotóit, láthatjuk, hogy mások hány csillagosra értékelték és mit gondolnak róla), csak rá kell bökni az install gombra. A készülék ekkor tájékoztat minket a szolgáltatásokról, melyek az alkalmazás futtatásához szükségesek (például GPS adatok, kamera, névjegyzék stb. elérése), ezt még engedélyeznünk kell és készen is vagyunk. A telepítés a háttérben fut, azaz közben bármit csinálhatunk.

Samsung Apps

Míg az Android Marketet használhatjuk SIM kártya nélkül is, a Samsung Apps elindításához valamiért szükséges a kártya megléte. Egyelőre nem sok tartalom érhető el Galaxy Tabre, összesen hét alkalmazás között mazsolázhatunk. Nagyon hasznos a hangvezérlést lehetővé tevő Vilingo Words to Action, sokaknak jól jöhet majd az fn.hu hír- és időjáráskezelő alkalmazás, a TV24 névre hallgató televízióműsor vagy a szintén beszédes nevű MOZI24; az mindenképp örvendetes, hogy a gyártó a lokális tartalmakat is elérhetővé tette a Magyarországon piacra kerülő készülékekhez. A legjobb móka egyébként a blinkx Beat, mely véletlenszerűen válogat össze vicces és kevésbé vicces videókat, majd azokat szépen lejátssza; mást nem tud.

A telepítés az Android Markethez hasonló: engedélyezni kell a szolgáltatásokat, a többit a Samsung Apps szépen elintézi a háttérben, fontos különbség viszont, hogy itt nincs szükség sem Google fiókra, sem semmire, a készülék valószínűleg a háttérben azonosítja magát. Az itteni programok ingyenesek, és mindig is azok lesznek, a Samsung Apps gyakorlatilag egy olyan felület, melyen a gyártó prémium tartalmakat kínál készüléke vásárlóinak; a legjobban valószínűleg minden tulajdonos az egyébként pénzbe kerülő Need for Speed: Shiftnek fog örülni, kiváló autós játék, mely a Samsung Galaxy Taben is nagyon szépen fut.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények