Hirdetés

Extrém kapacitással is a csúcson a G.Skill négycsatornás DDR4-es SO-DIMM szettje

Az új memóriacsomag a kisebb asztali gépeket célozza, ahol az SO-DIMM alkalmazása az alaplapgyártók szokásává vált.

A G.Skill karácsony utánra is tartogatott egy újabb világelső memóriát, ugyanis bejelentették a Ripjaws memóriacsalád legújabb DDR4-es, összesen 64 GB-os kapacitást kínáló SO-DIMM szettjét. Ez ráadásul saját kategóriájában, vagyis az ilyen nagy kapacitást kínáló négycsatornás SO-DIMM csomagok között a világ leggyorsabb megoldása, amit kifejezetten kisebb méretű asztali gépekbe szánnak, elvégre az alaplapgyártók egyre több SO-DIMM csatolóval rendelkező Mini-ITX-es alaplapot kínálnak. Természetesen a csúcskategóriás notebookok sincsenek kizárva, de ezeknél az ilyen nem szabványos profilozású modulok megfelelő működése nehezen biztosítható.

A Samsung B-die DRAM memóriáit használó új, DDR4-es memóriacsomaggal 3466 MHz-es effektív órajel érhető el, CL 17-17-17-37-es időzítés mellett. Ehhez a G.Skill 1,35 V-os feszültséget állít be, ami túllépi a szabványos határt, viszont a négycsatornás csomagok esetében – különösen ha modulonként 16 GB-os kapacitást kínálnak – jellemző, hogy a magas órajeleket kifejezetten nehéz stabilan tartani, ebben pedig a magasabb feszültség segít.

Természetesen fontos kiemelni, hogy a JEDEC szabvány szerint a 2133, a 2400 és a 2666 MHz-es órajel a szabványos, 1,2 V-os feszültség mellett. Az érintett memóriacsomag tartalmaz pár 2400 MHz-es JEDEC profilt is, de a 3466 MHz-es paraméter csak nem szabványos, úgynevezett XMP profillal érhető el. Ez az adott alaplap és processzor szempontjából tuningnak számít, vagyis a stabilitásra akkor sincs garancia, ha a memóriamodul amúgy bírná a terhelést. A kompatibilitással kapcsolatban érdemes érdeklődni az adott alaplap, esetlegesen notebook gyártójánál.

Az élettartam garanciával rendelkező új G.Skill Ripjaws szett forgalmazása már megkezdődött, az ajánlott fogyasztói ár 595 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés