Hirdetés

Furcsa módon tekinti világelsőnek új SO-DIMM memóriáját az Apacer

A vállalat DDR4-es újdonsága 32 bites memóriabuszhoz készült, így leginkább az ARM és RISC-V processzorokra fókuszál.

Az Apacer bejelentette a világ első, 32 bites memóriabuszt használó, DDR4-es SO-DIMM memóriáját. Ez meglehetősen furcsa leírásnak számít, elvégre maga az SO-DIMM csatoló 64 bites buszszélességre lett felkészítve, vagyis elvileg semmi értelme ezt megfelezni. Valójában azonban van haszna az új fejlesztésnek, ugyanis az ipari felhasználás tekintetében az ARM és a RISC-V processzormagokat használó rendszerchipek egyre inkább terjednek, és ezekben bizony nem igazán van 32 bitnél szélesebb memóriabusz. Ezt a problémát persze a piac nagyjából kezeli úgy, hogy előre integrálják a memóriát az adott termékre, de esetenként azért hasznos a bővíthetőség megléte.

Az Apacer 2133, 2400 vagy 2666 MHz-es effektív órajellel érkező, 2, 4 vagy 8 GB-os kapacitású, 1,2 V-os feszültségen üzemelő megoldásai pont erre lettek kitalálva, lehetővé téve olyan dizájnok tervezését, amelyeknél bővíthető a memória kapacitása, illetve a sebesség is megválasztható.


[+]

A vállalat elsődlegesen az ARM-ra fókuszál, amely architektúrát az NXP, a Freescale, a Marvell, a Cavium, illetve a Texas Instruments széleskörűen használ, de megoldott a kompatibilitás a legújabb 32 bites RISC-V architektúrával is. Utóbbi kevésbé elterjedt a célzott piacon, de a rendkívül jó energiahatékonysága miatt érdemes számolni vele.

A 0 és 85°C-os hőmérsékleti tartományon belül működő 32 bites, DDR4-es SO-DIMM memóriák szállítását már megkezdte az Apacer.

Előzmények

Hirdetés