Hirdetés

Furcsa probléma elé néz a VGA-piac

A DigiTimes egy hónappal korábban már felhívta rá a figyelmet, hogy a VGA-piac erős visszaesésre számíthat, amit akkor a gyártók még nem kommentáltak, de a Zotac és az Inno3D már felhívta a befektetők figyelmét a várható problémára. Ennek értelmében már az aktuális negyedév pénzügyi eredményei is rosszabbak lesznek, ami természetesen kihatással lesz a PC Partner, mint anyavállalat eredményeire is. Az utóbbi céghez tartozó Manli és Sapphire még nem tett közzé figyelmeztetést, de valószínűleg ez csak idő kérdése. A Sapphire ugyanakkor valamivel kedvezőbb helyzetben van, hiszen a játékosoknak szánt VGA-k forgalmazása csak a cég profiljának korlátozott részét teszi ki, így az eladások visszaesését a professzionális és a beágyazott piacra szánt termékek iránti keresletnövekedése ellensúlyozhatja.

Az Inno3D-től származó információink szerint a problémát egyértelműen a virtuális valuták bányászásának visszaesése okozza. Bár a vállalat elismeri, hogy erre a feladatra a piac főleg Radeon VGA-t vásárolt, de az AMD termékeiből az év elején olyan hiány alakult ki, hogy az drasztikusan emelte a GeForce termékekre is az igényt. Ez logikus következtetés, hiszen ha a vásárló nem tud Radeont venni, akkor GeForce-ot visz haza. A virtuális valuták bányászata tehát általánosan jót tett a teljes VGA-piac eladásainak, de az FPGA-kra, illetve a speciális bányagépekre való átállás után a kereslet drámaian visszaesett. Ennek a problémának a része, hogy a bányászok a régebben vásárolt Radeonokat a használt termékek piacán próbálják értékesíteni, és igen olcsón kínálják az ominózus kártyákat, ami általánosan rontja az új VGA-kra a keresletet. Mindemellett a bányászok által gerjesztett igény eltűnésével minden új VGA a hivatalos ajánlott fogyasztói ár közelében keres gazdát, ami az Inno3D szerint visszahozza a versenyhelyzetet. Nyilván ez is érthető probléma, hiszen addig könnyű volt a GeForce-ok eladása, amíg a konkurens Radeonok kétszer drágábban kerestek gazdát, míg most inkább az utóbbi termékek olcsóbbak.

Bár a Zotac nem kommentálta a helyzetet, de valószínű, hogy ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe, mint az Inno3D, hiszen ez egy teljes piacra kiterjedő jelenség. Várhatóan az elkövetkező negyedévben nem fog történni semmi. A VGA-gyártók egyszerűen elfogadják a visszaesést, ami várhatóan időszakos veszteséget is eredményez majd. Mivel az év elején szinte minden érintett jobban teljesített, így inkább a hosszú távú megoldást szorgalmazzák a piaci szereplők. Ennek köszönhetően nincs azonnali árcsökkentés, hiszen meg kell vizsgálni, hogy a VGA-piac milyen formában maradhat fent az új vásárlói igények mellett. Bár nem tűnik logikusnak, de üzletileg lehetséges, hogy pont egy általános áremelés a megoldás a gondokra, hiszen az egészen egyértelmű, hogy a vásárlóbázis csökken, vagyis kisebb potenciális eladáshoz kell igazítani az árakat. Itt az őszre tervezett új termékek bemutatása pont jól jön, hiszen az újdonság varázsát kihasználva vastagon is foghat a ceruza.

Fontos kiemelni, hogy a gyártók számára nem az eladás növelése a lényeg, hanem a nyereségesség fenntartása. A VGA-piac már nem kritikus fontosságú szegmens, így nem lényeges a folyamatos növekedés. A legtöbb VGA-kat gyártó cég már keresett magának pár alternatív, jó esetben növekvő piacot is, ahonnan komoly bevételre tehetnek szert. Ennek megfelelően nem feltétlenül szükséges a tömegek igényeinek kiszolgálása, mivel számukra inkább a processzorokba integrált grafikus vezérlő az ideális termék. Várhatóan a cégek egy olyan jövőképre rendezkednek be, ahol a piac csakis a komolyabb játékosokat szolgálja ki, így meg kell találni azt az árszintet, amit a megcélzott vásárlóbázis még kifizet. Erre vonatkozóan láthatunk is próbákat az AMD és az NVIDIA részéről is, hiszen minden ezer dollárért kínált, vagy drágább termék egyszerűen egy teszt a vásárlók tűréshatárának meghatározására.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés