Hirdetés

A Fujitsu dolgozik a szerveren belüli adatátviteli távolság növelésén

A Fujitsu bemutatta a 10 Gbps-os sebességű, többcsatornás adóvevő áramkörét, amely az adatok szerint 1,7-szeresére növeli a szerveren belüli adatátviteli távolságot a meglévő technológiához képest. Az újítást a nagy teljesítményű, többprocesszoros szerverek kommunikációs csatornájaként működő úgynevezett backplane-ek fogják hasznosítani. Ez egy csatlakozókat nagy sűrűségben tartalmazó áramköri lap, amely más áramköri lapok összekötésére szolgál. A megoldás képes ellensúlyozni a hosszabb csatornáknál fellépő adatjeltorzulást, és a jelenlegi 70-ről 120 cm-re növeli a csatornákon belül elérhető adatátviteli távolságot. Ennek megfelelően olyan nagyméretű és nagy teljesítményű szerverrendszerek építhetőek, amelyek az eddig lehetséges mennyiségnél több processzort kapcsolnak össze.

A modern, számítási felhős rendszereket támogató adatközpontokban nagy teljesítményű és nagy sűrűségű szerverrendszerek működnek, jellemzően pengeszerverekkel vagy többprocesszoros megoldásokkal. Mindkét szervertípus a backplane-nek nevezett áramköri lappal működik – erre telepítik nagy sűrűséggel a processzorokat és az adatkommunikációs lapkákat tartalmazó többi áramköri lapot. A backplane feladata, hogy biztosítsa a kommunikációt ezek között. A nagyobb teljesítményű rendszerek építéséhez a jövőben a backplane-eknek nagyobb sebességgel kell továbbítaniuk az adatjeleket és több processzort kell nagyobb rendszerekké összekapcsolniuk, amire megoldást jelenthet a Fujitsu új technológiája.


[+]

Az eddigi technológiával nyilván számottevő problémát jelentett a 10 Gbps-os átviteli sebességgel működő backplane-eknél az átviteli veszteség, ami jeltorzulást eredményezhet. Ha ez a torzulás túl nagy, akkor nehezen lehet pontosan visszaállítani az órajel-komponenseket. Pontosan ezért volt 70 cm-ben magszabva az a maximális távolság, amin belül megoldható ez a nehézség. A Fujitsu ezen a ponton újít, és a vállalat egy olyan jelfeldolgozó algoritmust fejlesztett ki, amely képes ellensúlyozni a hosszú backplane csatornáknál megfigyelhető torzulásokat, így 10 Gbps adatátviteli sebességnél a maximum 41 dB-es veszteségből keletkező jeltorzulások teljesen korrigálhatók lesznek egészen 120 cm-ig.

Az eredmények bíztatóak, így a vállalat az ISSCC 2011-en bemutatott technikát a jövőben alkalmazni fogja a nagy teljesítményű szerverrendszerek fejlesztésénél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés