Hirdetés

A Fujitsu épít elsőként az AMD Hondo APU-jára

A Fujitsu bejelentette, hogy érkezik az AMD Hondo APU-ra épülő Stylistic Q572 jelzésű táblagép, ami – az eddigi adatok alapján – a Windows 8-hoz készülő legerősebb tabletplatformnak tűnik. Nem véletlen tehát, hogy a vállalat üzleti megoldásként tekint az újdonságra, így olcsó megoldásra nem számíthatunk, de az eszköz képességei a helyén vannak.

A passzív hűtés mellett üzemelő Stylistic Q572 820 grammot nyom a mérlegen, a kiterjedése pedig 273,5 x 176 x 13,9 mm. Ebből sejthető, hogy a termék 10,1 hüvelykes kijelzőt használ, mely IPS panelre épül, és kapacitív érintésérzékeny felülete tíz ujjal is tapizható. A megjelenítő 1366x768 pixeles natív felbontással dolgozik, amihez 178 fokos betekintési szögek, 500:1 tipikus kontrasztarány és 400 cd/m² fényerő társul. Mindezt még kiegészíti a környezeti fényt érzékelő szenzor, mely a fényviszonyokhoz igazítja a kijelző háttérvilágítását.

A Fujitsu a Stylistic Q572 tabletbe az AMD Z-60-as APU-ját helyezte, amelynek két darab processzormagja 1 GHz-en üzemel, míg a 80 darab shader processzorral rendelkező Radeon HD 6250-as grafikus vezérlő magórajele 276 MHz. A 64 bites memóriavezérlőhöz 1600 MHz-es effektív órajelen üzemelő, és 4 GB kapacitású, alacsony fogyasztású DDR3 szabványú memória kapcsolódik. Ebből a szempontból a tablet nem bővíthető, de 4 GB memória bőségesen elegendő ebben a kategóriában. Az adattároló szempontjából már számos választási lehetőség adott, így 64, 128 vagy 256 GB-os mSATA SSD-vel is lehet szerelni a masinát. Ezek 6 Gbps-os SATA interfészen kommunikálnak a vezérlőhíddal. A két kisebb kapacitású megoldás esetén dönteni lehet, hogy az adattároló teljes mértékben titkosított legyen-e, ám ez az opció a 256 GB-os modell esetében sajnos nem érhető el.


[+]

A 4,5 wattos maximális fogyasztással rendelkező Z-60-as APU támogatja a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t, illetve az OpenCL 1.2 és a C++ AMP felületet. Emellett a termék UVD 3.0-s motorja kezeli az AVC/H.264, a VC-1, a DivX/Xvid, valamint az MPEG-2/4 videókat, továbbá támogatja a Flash animációk gyorsítását a stage video, illetve a stage 3D szolgáltatás használatával, és a különböző webes felületek gyorsítása sem jelent akadályt. Természetesen a Windows 8 esetében sem okoz gondot az új operációs rendszer összes szolgáltatásának támogatása.

A tableten található egy HD felbontású elülső és egy 5 megapixeles hátulra szerelt kamera, valamint egy kártyaolvasó, továbbá a 3.0-s USB port sem maradt le, amit egy USB 2.0-s aljzat és egy dokkolót támogató csatlakozó egészít ki. Ezenkívül extra kijelző csatlakoztatására is lehetőség van a HDMI kimeneten keresztül. Az újdonság kapott Gigabit Ethernet interfészt, rendelkezik Wi-Fi modullal, lehetőség van SIM kártyát használni, továbbá opcionálisan igényelhető 3G/4G-s modem, illetve Bluetooth 4.0-s vezérlő és GPS modul. A hangokat a Realtek ALC269-es hangkodek szólaltatja meg a tabletbe szerelt sztereó hangrendszeren keresztül, amit két darab mikrofon egészít ki.

Az 5010 mAh-s lítiumpolimer akkumulátor a Fujitsu szerint hét óráig bírja a MobileMark 2007-tel alkalmazott mérés szerint – átlagos webes terhelést szimulálva. Hatalmas előny a legtöbb tablettel szemben, hogy a Stylistic Q572 akkumulátora a termék szétszedése nélkül is cserélhető, ami persze egy üzleti terméktől elvárható. Az ujjlenyomat-olvasóval rendelkező eszközhöz opcionálisan igényelhető TPM 1.2-es lapka is, mely szintén a biztonságot szolgálja. A Fujitsu szokásához híven számos előre telepített alkalmazással szállítja a terméket, amelyre Windows 8 vagy Windows 8 Pro operációs rendszer kerülhet, de igény szerint vissza lehet váltani Windows 7-re is, ugyanis a vállalati környezetben ez fontos lehet, és az AMD biztosít a platformhoz megfelelő drivert. A gyártó szintén megjegyezte, hogy a korábbi Windows alkalmazások tökéletesen kompatibilisek az új tablettel, mivel az AMD Z-60-as APU alapját az a Brazos platform adja, amire lassan két éve optimalizálják a szoftvereket a fejlesztők.

A Fujitsu Stylistic Q572 november második felétől lesz elérhető az üzletekben. Sajnos az ajánlott fogyasztói árról még nincs pontos adat, de 800-900 euró körüli árcédulára lehet számítani, így ebből is látszik, hogy elsősorban az üzleti vonal van megcélozva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés