Hirdetés

Fujitsu blog: két új munkaállomás érkezett

A Celsius R970 és M770 termékcsalád a legújabb Intel Xeon processzorokra, Quadrókra és Radeon Prókra épít.

Tavasszal mutatkozott be az Intel Xeon processzorainak legújabb generációja, amit Xeon Scalable néven ismertünk meg. Ezeket a lapkákat elsősorban szerverekbe és többprocesszoros munkaállomásokba tervezték, óriási memóriamennyiséget kezelnek, cserébe a gigászi és drága LGA3647 foglalatba illeszkednek. Az egyprocesszoros munkaállomásokba a Xeon-W-t szánja az Intel, ami mondhatni a Core i9 professzionális változata, szintén LGA2066 foglalattal, de nagyobb memóriatámogatással, vPro, AMT, RAS és egyéb, vállalati szinten kihasználható technológiával.

Fujitsu Celsius M770
Fujitsu Celsius M770 [+]

A Fujitsu nem csak szerverek terén, hanem a munkaállomásoknál is az elsők között implementálta az új technológiát. A Celsius R970 kétprocesszoros modell Intel C624 chipkészletes alaplapja két, akár 28 magos Xeon Silver, Gold vagy Platinum CPU-t fogad, négycsatornás DDR4 memória alrendszere akár 1024 GB-os is lehet. A szokásos SATA csatolók mellett SAS és M.2 csatolós adattárakat is telepíthetünk bele. Grafikus gyorsító terén a GCN2 architektúrás Radeon Pro (korábban Fire Pro) W8100 és kisebb testvérei, illetve a Pascal-alapú Quadro P6000 és szerényebb családtagjai kérhetőek, sőt, akár a szuperszámítógépes HPC modulok közül a Tesla M60-at is beépíthetjük. A hardver meghajtásához 1000 vagy akár 1300 wattos tápot használnak 90%-os maximális hatásfokkal.

Fujitsu Celsius M770
Fujitsu Celsius M770 [+]

Egy fokozattal kisebb teljesítményt, cserébe kompaktabb formátumot kínál a Fujitsu Celsius M770. Itt már csak egy processzorfoglalat van, 4-18 magos Xeon W lapkákkal kérhető, melléjük legfeljebb 512 GB RAM telepíthető. Itt is kapunk a SATA mellé SAS és M.2 foglalatot, grafikus gyorsítók terén viszont a HPC-s Tesla kimaradt a lehetőségek tárházából. Azért így is bőven van Quadro és Radon Pro a kínálatban, akár a Quadro P6000-et vagy a Radeon Pro W8100-et is választhatjuk, így a fogyasztás lazán túllépheti a 400 wattot. Gépházát úgy alakították, hogy szükség esetén 4U magas rack fiókba is beleférjen.

Fujitsu Celsius R970
Fujitsu Celsius R970 [+]

Az új modellek a legfrissebb Windows 10 Creators Update operációs rendszerrel érkeznek, de downgrade lévén továbbra is van lehetőség Windows 7 Próra visszatérni. A két munkaállomás az év végén lép piacra, a Celsius M770 ára egymillió forint környékéről indul majd, az R970 pedig nagyjából kétszer ilyen drága lesz. Kommersz asztali gépekhez szokott olvasóink számára mellbevágóak lehetnek ezek az összegek, de meg kell jegyezni, hogy az AMD erősödő nyomásának köszönhetően az Intel jócskán megnyirbálta Xeonjai árát, a Fujitsu újdonságai így olcsóbbak lettek elődeiknél.

Azóta történt

  • Fujitsu blog: bemutatkoztak az új vékony kliensek

    Még kisebbek, még takarékosabbak, még csendesebbek, és új biztonsági és multimédiás funkciókat is kaptak a Futro minigépek.

  • Frissül a Z4

    A HP munkaállomás-családja már Xeon W és Core X processzorokkal is elérhető, 1500 dolláros induló ártól.

Előzmények

Hirdetés