Fujitsu blog: U937, a vérbeli ultrabook

Egy hónapja használjuk napi szinten a Fujitsu üzleti ultrabookját, a Lifebook U937-et, munkára és szórakozásra is.

Többször is írtunk már a Fujitsu csúcskategóriás üzleti szériájáról, a Lifebook U családról, amelynek ráadásul 12, 14 és 15,6 hüvelykes modelljét is volt lehetőségünk kipróbálni már. Különösen a legelsővel kapcsolatban merülhetett fel sokakban, hogy a ház vastagságát leszámítva egy tökéletes üzleti ultrabookot tartunk a kezünkben.


[+]

A Lifebook U727 azonban nem véletlenül nem lett ultrabook-vékonyságú, a Fujitsu ugyanis az U937 személyében már rendelkezik ilyen termékkel, még ha ez kevésbé ismert is, hiszen itt már tényleg a csúcskategóriáról beszélünk, ahol az egészen vékony gépházba kell bepréselni mindazt a funkcionalitást, amelyet egy üzleti géptől elvárunk. Az általunk tesztelt gép esetében ez azt jelenti, hogy a 308 x 213 x 15 mm-es és 1 kg-nál is könnyebb (976 grammos), alumínium-magnézium házas notebookba egy Core i7-7600U processzort, 8 GB RAM-ot, 256 GB-os SSD-t, Full HD felbontású, 13,3”-es érintőképernyőt, rengeteg csatlakozót és még egy kényelmes billentyűzetet is sikerült belezsúfolni.

Kivitel

A LifeBook U937 ha akarná, sem tudná letagadni származását: a többi aktuális U-s notebookról ismerős vonalak köszönnek vissza, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a Fujitsu lemondott a 7x7-es szérián végigvonuló piros „díszlécről”, így itt még visszafogottabb a dizájn. A gép összerakása példás, az alsó rész merevsége is kiváló, egyedül a vékony és szinte keret nélküli kijelző lehetne kicsit kevésbé hajlékony. A zsanérok szorosságát egyébként sikerült jól eltalálni, a képernyő stabilan tartja a szöget, viszont felnyitásához nem elég egy kéz.


[+]

Bár üzleti gépnek szánták, a rendkívül zsúfolt belső miatt itt már le kell mondanunk a külön felnyitható bővítőnyílásokról, a gép egy darabból kimunkált alja tizenkét darab csavar kicsavarása után vehető csak le. Ez azonban egyszerű, nincsenek rejtett pöckök vagy fülek, a lemez könnyen leemelhető, ezt követően pedig mindenhez hozzáférünk, az akkumulátortól a hűtésen át a memóriáig. A tisztítás, bővítés tehát tulajdonképpen simán megoldható a céges IT részleg számára is, nem kell hozzá dedikált szakszerviz.

Teljesítmény

Az általunk kipróbált notebook a rendelkezésre álló lehetőségek közül a jobban felszerelt modellek közé tartozik, a Core i7-7600U például az elérhető leggyorsabb processzor. Az alaplapra forrasztott 4 GB RAM mellé esetünkben egy másik 4 GB-os SO-DIMM modul is került, a fejlesztés ennek cseréjével lehetséges. A rendszer egyetlen, mondjuk úgy, alulspecifikált eleme a háttértár, a 256 GB-os M.2-es Samsung SSD ugyanis SATA interfészt használ, miközben az U937 rendelhető NVMe-s meghajtókkal is.


[+]

Mindezek után nem meglepő, hogy a napi munkában a LifeBook remek partner volt, a cikkírás, képszerkesztés, videóvágás egyáltalán nem okozott problémát. A PCMark 10 részletes tesztjében alapfeladatokra 6111, általános irodai munkára 4478, multimédiás munkára pedig 1793 pontot kapott, egyedül a játékok alatt esik vissza teljesítménye, ami a dedikált GPU hiányában senkit sem lephet meg igazán. A pontszámon és a látszólagos teljesítményen egy NVMe SSD beépítésével lehetne javítani, de ez aligha hozna a mindennapi használatban is érezhető különbséget, leszámítva persze nagyobb mennyiségű adatok mozgatását.

Az U szériás Kaby Lake processzorokat ismerve nem csoda, hogy terhelés nélkül a gép gyakorlatilag némán üzemel, és burkolata sem melegszik érezhetően. Természetesen egy Core i7-7600U ilyen vékony házba építve nem lesz meg passzív hűtéssel, így közepes és főleg nagyobb terhelésnél már a ventilátor zaja is jelentősebb. Maximális teljesítményre késztetve a rendszert tipikusan 40 °C körüli maximumértékekre számíthatunk a gép alján és az előlap hátsó részén. Az apró ventilátor, bár ilyenkor már határozottan zajos, nem kellemetlenebb annál, mint amit ebben a kategóriában megszoktunk. A gép 46,8 Wh-s akkumulátora teljes terhelésen valamivel több mint 2 és fél órás működés biztosítására képes, a hétköznapi használatot jobban szimuláló tesztjeink során viszont 8 óra körüli értékeket kaptunk, ami azt jelenti, hogy egy munkanapot kényelmesen kitart a notebook, nem szükséges hozzá a töltőt is magunkkal vinni.

Kijelző, billentyűzet és csatlakozók

A készülék egyik erőssége a fényes és széles betekintési szöggel rendelkező képernyő, amely IPS panelt használ és Full HD felbontású. Ez a 13,3”-es képátlóval kombinálva éles képet ad, a paneltechnológiának köszönhetően pedig a színek is szépek. Az általunk tesztelt modellbe érintőképernyő került, így felülete tükröződő, de az U937 „normál”, és ennek megfelelően matt, kevésbé tükröződő kijelzővel is rendelhető.

Nagyon elégedettek voltunk a billentyűzettel is (bár nem magyar kiosztású példányt kaptunk), a merevség és a jól elkülönülő gombok miatt könnyű volt megszokni. A gombok feszessége megfelelő, útjuk természetesen rövidebb az ideálisnál, de ez megszokott az ultrabookok kategóriájában. A tapipad, bár nem precision touchpad, a kétujjas gesztusokat kezeli, érintésérzékeny felülete viszont elég apró, hiszen különálló gombokat használ. A beviteli eszközökkel kapcsolatban egyedül a háttérvilágítás hiánya miatt érheti komolyabb kritika a Fujitsut.


[+]

Az, hogy a Fujitsu hogy gondolkozik az üzleti notebookokról, legjobban a Lifebook U937 oldalain érhető tetten: míg sok versenytárs egy-két Type-C konnektorral elintézettnek gondol mindent, itt összesen két USB 3.1 Gen1 Type-A csatlakozót (egyiket töltéssel), HDMI-t, teljes értékű Gigabit Ethernet portot, kombinált hangcsatlakozót, SmartCard-olvasót és SDXC foglalatot is találunk. A bal oldalra még egy USB 3.1 Gen1 Type-C konnektor is került, amelyen keresztül szükség esetén a gép akkumulátora is feltölthető.


[+]

A nálunk járt gépre egyébként a Fujitsu saját PalmSecure biometrikus biztonsági megoldása is felkerült, de az U937 hagyományos ujjlenyomat-olvasóval is rendelhető.

Tapasztalataink

Mindent összevetve elégedettek voltunk a LifeBook U937-tel, a Fujitsu véleményünk szerint nagyon jó munkát végzett ezzel az üzleti ultrabookkal. A teljesítmény és használhatóság területén a beépített hardver ismeretében nem is vártunk mást, az viszont mindenképpen sok potenciális vetélytárs fölé helyezi, hogy eközben az üzleti felhasználók által elvárt szolgáltatásokat sem golyózták ki, hanem igenis bőven kapunk csatlakozókat, van teljes méretű Type-A USB konnektor és gigabites vezetékes hálózati port, a gépház pedig masszív, jól összerakott érzést kelt. Ami az árakat illeti, a LifeBook U937 három év garanciával 400 000 forintos árszintről indul, az általunk használt, igen jól felszerelt modell ára körülbelül 525 000 forint.

Azóta történt

Előzmények