Hirdetés

FSP Aurum Xilenser 400 és 500 wattos néma tápegységek

Egy asztali számítógép csendesítése egy bizonyos szintig nem is olyan nehéz feladat, a megfelelő hardverelemeket, hűtőket és ventilátorokat összeválogatva még komolyabb anyagi ráfordítás nélkül is egész jó eredmény érhető el, de ha néma, vagy közel néma konfiguráció megteremtése a cél, az viszont már nem mindennapi kihívás. Az egyik legproblémásabb építőelem a tápegység, hiszen az esetek többségében nem igazán lehet módosítani a benne található ventilátor fordulatszámát, és az esetleges túlmelegedések elkerülése végett nem is tanácsos.

Szerencsére, ha nem is bő a kínálat, de léteznek teljesen passzív hűtésű, azaz ventilátormentes számítógép tápegységek, melyek HTPC-ben, stúdiókban használt gépekben és egyéb, zaj szempontjából kritikus környezetben kiváló szolgálatot tehetnek. Most ezt a csapatot bővítette az FSP újabb két taggal, az Aurum Xilenser 400 és 500 wattos modellekkel. A passzivitás egyik legfontosabb alapja a hatékony elektronika, hiszen minél jobb hatásfokkal működik, annál kevesebb hulladékhőt kell elvezetni. Jelen esetben mindkét PSU 90%-os hatásfok körül teljesít, ami 80 Plus tanúsítványt ért, vagyis legrosszabb esetben is maximum 50 W körüli hőt kell kijuttatni a dobozból.


[+]

Persze ezt sem bízták a véletlenre, először is olyan kondenzátorokat és egyéb elektronikai alkatrészeket alkalmaztak, melyek jól bírják a magasabb környezeti hőmérsékletet, valamint a burkolata az úgynevezett Arrow Flow technológiával készült, amely a gyártó állítása szerint aerodinamikai szempontból segíti a meleg levegő távozását. A 400 és az 500 wattos variáns is dupla 12 voltos ágon adja le teljesítményét, mely egy közepesen erős konfiguráció meghajtásához is elégséges. A lapos, moduláris kábelezésű tápok megjelenési dátuma és vételára még ismeretlen, de valószínűleg hamarosan a boltok polcaira kerülhet.


[+]

A tápegységekhez tartozó csatlakozók számát és típusát az alábbi táblázat részletezi:

Tápegység típusa: FSP Aurum Xilenser 400 W FSP Aurum Xilenser 500 W
Főcsatlakozó 20+4 tűs 20+4 tűs
ATX 12V 4+4 4+4
Floppy 1 1
Periféria 4 4
SATA 5 5
PCI Express (6+2 tűs) 4 4

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés