Hirdetés

Fókuszban a dupla pontosság a Carrizo SoC APU-ban?

Az AMD még februárban beszélt részletesebben a Carrizo SoC APU-ról, amely amúgy is egy jól ismert fejlesztés a világ számára, és az sem titok, hogy a lapkának lesz szerverekbe és beágyazott rendszerekbe szánt verziója, amely a Toronto kódnevet viseli. Utóbbi pontosan ugyanaz, mint a Carrizo SoC APU csak egy eltérő kódnévvel, de ez ne zavarjon meg senkit, mivel az AMD-nél nagyon jellemző, hogy ugyanazok a lapkák az egyes piacokra vonatkozóan más kódnevet kapnak.

A Carrizo SoC APU Wani kódnevű IGP-je kapcsán sincs túl nagy titok, mivel ez a Tonga cGPU által is használt GCN V.I., azaz Volcanic Islands, vagy szimplán GCN3 jelzésű architektúrára alapoz. Ezen belül is a többi paramétere nagyon hasonlít a Kaveri APU IGP-jére, de a legfrissebb pletykák szerint egy dologban azért újít egy nagyot. A Kaveri APU ugyan támogatta a dupla pontosságot, vagyis a 64 bites lebegőpontos operációkat, de ezt igen korlátozott teljesítmény mellett tette. A Carrizo SoC APU azonban ebből a szempontból teljes értékűnek tekinthető, vagyis az összes beépített multiprocesszor képes ezeket az operációkat elvégezni. Ezzel a dupla pontosság mellett elérhető elméleti számítási teljesítmény a szimpla pontosság mellett abszolválható elméleti tempó fele lesz.

Ennek nyilván a mobil piacra szánt fejlesztéseknél nem lesz sok jelentősége, és az is elképzelhető, hogy itt szoftveres korlátozásokkal kell számolni, de a szerverekbe és beágyazott rendszerekbe szánt verzió esetében már lényeges lehet a dupla pontosság teljes értékű támogatása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés