Hirdetés

Amit a Carrizo SoC APU-ról tudni lehet

Az AMD a CES-en kiállította a következő generációs, teljesítményre kihegyezett mobil SoC APU-jának prototípusát egy notebookban, amelyet sajnos csak a zártkörű bemutatón lehetett nyüstölni, de szerencsére némi információmorzsa így is előkerült. Korábban sok adat állt a rendszerről rendelkezésre, így nem szeretnénk ezeket megismételni. Magáról a Carrizo SoC APU-ról már korábban is írtunk, és a termék tranzisztorszáma, illetve kiterjedése is nyílt titok. Mindemellett a Carrizo és a Carrizo-L kódnevű fejlesztés kapcsolata is kiderült, így elmondható, hogy mindkét lapka az FP4-es BGA tokozással építhető be a notebookokba.

A fenti linkek információ, illetve ezek nagy része ha hivatalos forrásból nem is, de több gyártói forrásból megerősítésre kerültek. Sőt, arról is tudomást szereztünk, hogy az AMD készít egy referencia-alaplapot is, amelyet a notebookgyártók felhasználhatnak, és tulajdonképpen a Carrizo-L, illetve a Carrizo SoC APU használható bennük. Mindkét lapkára hitelesítve lesz a fejlesztés, így az adott gyártópartnernek csupán egy notebookdizájnt kell letervezni, és a benne lévő lapka egyszerűen csak kicserélhető a másik megoldásra. Ez nyilvánvalóan nagyon hasznos, mivel egyetlen dizájn fejlesztésével két piaci szegmenst is le lehet fedni.

Az egyik gyártótól megtudtuk, hogy a konfigurálható TDP tekintetében lesz egy igen nagy átfedés, így például a hűtőrendszer sem jelent majd problémát. Többek között, ha az 15 wattnyi hőmennyiség elvezetésére van minősítve, akkor Carrizo-L opcióból pontosan 15 wattra lehet konfigurálni a kiválasztott esetlegesen 25 wattos osztályba sorolt modellt, és a nagyobbik Carrizo esetében is meg lehet tenni ugyanezt a 35 wattos osztályba sorolt megoldásokkal. Ez drámaian leegyszerűsíti a termékek tervezését, mivel csak firmware-ben kell beállítani a kívánt értékeket és már tesztelhető is a dizájn.

A gyártóktól származó információk alapján a Carrizo SoC APU leggyorsabb verziója 35 wattos TDP osztályba érkezik. A processzormagok órajele 3 GHz-hez, míg a turbó 4 GHz-hez közelít majd. A Wani kódnevű IGP esetében a turbó 1 GHz-hez közelít, míg az alapórajel 700-800 MHz között alakulhat. A legjobb opció összteljesítménye 900 GFLOPS környékén lehet szimpla pontosság mellett.

A Wani IGP egyébként megkapja a Tonga cGPU újításait. Ezek közül a legfontosabb a Delta Color Compression technika, amely pont azt a célt szolgálja, hogy a rendszer a memóriát sokkal hatékonyabban használja. Megtudtuk, hogy ez igen jól működik IGP-ben is, mivel a Carrizo termékminta a gyakorlatban is túllépi a 4000 gigapixel/másodperces pixelkitöltési sebességet miközben a korábbi combosabb IGP-k, ideértve az AMD saját megoldásait, leginkább nagyjából 1000-2000 gigapixel/másodperc közötti gyakorlati tempóra voltak képesek.

A Carrizo SoC APU egyébként a gyártóktól származó információk szerint az egyetlen olyan termék, amely képes támogatni a Windows 10 összes újítását az új operációs rendszer startjának pillanatában. Azt persze nagyon jó lenne tudni, hogy ez konkrétan mit jelent. Erre vonatkozóan sajnos nincs részletes információ.

A Carrizo SoC APU esetében felmerült, hogy nem lesz elérhető az asztali piacra. Az AMD szerint ezt nem lehet ilyen egyszerűen kijelenteni, mivel bármelyik partnerük építhet asztali konfigurációt a Carrizo SoC APU-ra. A terméknek úgynevezett FCPGA, ennél ismertebb jelzést megemlítve Socket FM2+ tokozású verziója nem lesz. A vállalat ugyanakkor ez nem tartja problémának, mivel az asztali piac nagy részét már az egybegépek, illetve az apró PC-k adják, amelyekbe a gyártók ma is mobil platformokat használnak. A DIY, vagyis a „csináld magad” piaci réteg sem lesz elfelejtve, de a vásárlások átcsoportosulása miatt ide már nem éri meg minden évben lehozni az aktuális csúcstechnikát, főleg akkor, ha az új fejlesztés az energiatakarékosságot tartja szem előtt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés