Hirdetés

Fejhallgatóval egybeépített légtisztítós szájmaszk érkezik

A Dyson által fejlesztett ketyere elméletileg megoldást kínál a levegőminőség és a zajszennyezés tipikus városi problémáira.

A Dyson alapvetően a háztartási gépeiről, porszívóiról, hősugárzóiról, ventilátorairól és légtisztítóiról ismert. Az angol vállalat viszont a jelek szerint más irányokba is kacsintgat, hiszen bejelentették egy szokatlan fejhallgató érkezését. Ez a Dyson Zone, amelynél a vállalat nem tudta megtagadni a gyökereit, hiszen az eszközt egy mobil légtisztító rendszerrel ötvözték.


[+]

A fülhallgatókban található precíziós kompresszorok a levegőt a kétrétegű szűrőkön keresztül szívják be, amelyek az intelligens tervezésnek köszönhetően a lehető legjobban használják ki a rendelkezésükre álló szűk helyet. A negatív töltésű elektrosztatikus szűrőközeg felfogja az ultrafinom részecskéket, például az allergéneket, valamint a fékport, az ipari égés és az építőipar által kibocsájtott szennyeződéseket, emellett a káliummal dúsított szénréteg felfogja a városi gázszennyező anyagokat, például a nitrogén-dioxidot és az kén-dioxidot. A kompresszor a megtisztított levegőt a viselő orrához és szájához irányítja az érintkezésmentes arcpajzson keresztül, amelynek aerodinamikus kialakítása a viselő orrához és szájához vezeti a megtisztított levegőt.

A Dyson Zone a gyártó szerint úgy szól, mint az álom, hiszen a torzítás alacsony, és az aktív zajszűrés (ANC) sem hiányzik belőle. Sajnos konkrét technikai specifikációkat egyelőre nem árultak el, mint ahogy azt sem, hogy mennyibe fog kerülni ez a csoda. Ám azt már tudni, hogy a dizájnerek a lónyereg formájából és kialakításából merítettek ihletett: úgy tervezték meg a készüléket, hogy a súlyt a fej oldalára, ne pedig a fej tetejére helyezze. A nyereg jellemzően a ló gerince fölött ível és így a terhelést a gerinctől balra és jobbra lévő területekre osztja el: ezt a megoldást alkalmazták a fejpánt központi párnájánál is.

Prototípusok
Prototípusok [+]

A Dyson mérnökei számára elengedhetetlen volt az érintkezés nélküli megoldás, mivel így elkerülhető a diszkomfort érzet és az irritáció. Az arcpajzs megtervezése kritikus elem volt, ennek és a légáramlási útvonalaknak a kialakítása biztosítja a tiszta levegőt a viselő számára. Az arcpajzs kialakítása, valamint a két irányból érkező légáramlatot összevegyítő központi hálószerkezet biztosítja, hogy a szűrőkből kiáramló tisztított levegő megfelelően jusson el az orrhoz és a szájhoz oldalszélben is úgy, hogy közben a különböző arcformákhoz is illeszkedik. A Dyson mérnökei a fejlesztés során – a meglévő tesztelési módszereken túlmenően – egy orvosi szabványoknak megfelelő mesterséges tüdővel és érzékelővel felszerelt lélegző bábut is felhasználtak, amely egy ellenőrzött kamrában, az emberi légzési mintákat követve „belélegezte” a szennyeződéseket. A mérnökök aztán megmérték az orrba és a torokba jutott szennyeződés szintjét, hogy információkat szerezzenek a szűrési hatékonyságról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dyson

Előzmények

Hirdetés