Hirdetés

Fehér alaplapok triója az ASRock fémjelzésével

A friss modellek a belépőszintre és az alsó-középkategóriás megoldások halmazába jönnek.

Az ASRock három micro ATX-es alaplappal jelentkezett, amelyek a gyártó történetében először érkeznek fehér nyomtatott áramköri lappal, ráadásul nem a túlságosan költséges felsőkategória képviselőiként mutatkoznak be, hanem javarészt már piacon lévő, némileg olcsóbb típusok specifikációk tekintetében is felfrissített változataiként keresik majd gazdáikat.


[+]

A sort a H610M-HDV/M.2+ D5 nyitja, ami két DIMM slotjába immár DDR5 memóriákat fogad (5600 MHz-es effektív órajelig bezárólag), megszabadult egy x1-es PCI Express 3.0 síntől és a korábbi 6 fázisos VRM-jét 6+1+1 fázisosra cserélte. A négy SATA port, a x4-es PCI Express 3.0 interfésszel kommunikáló M.2 aljzat vagy a nyolccsatornás Realtek ALC897 hangkodek maradt a régiben, de a gigabites LAN kontrollere Intel i219V helyett egy Realtek 8111H chip.


[+]

Az I/O pajzs tartalma jó részben ugyanaz, mint volt, azonban az USB 3.2 Gen1 Type-A csatolók feleződtek, az USB 2.0 kapuk pedig megduplázódtak, és végre a USB 3.2 Gen1 Type-C konnektor sem hiányzik hátulról.


[+]

A második újonc a B760M-HDV/M.2, amit a B760M-HDV/M.2 D4-hez képest combosabb, 7+1+1 fázisos VRM-mel szállítanak, és a feszültségszabályzó áramköreit ezúttal bordázatok fedik. Ahogy a névből adja magát, a RAM foglalatokban megtelepedett DDR4 modulok DDR5-ös társaiknak adták át a stafétabotot, és az effektív órajel túlhajtás keretei közt egészen 7200 MHz-ig kúszhat fel.


[+]

A PCI Express sínek konfigurációja, a háttértárolók bekötéséhez, illetve a külön megvásárolandó Wi-Fi/Bluetooth egységhez kellő csatlakozók vagy a hangchip egyeznek az elődével, de a gigabites Realtek Ethernet helyét 2,5 gigabites Dragon LAN vette át, és a hátlapról eltűnt a PS/2 kombóport.


[+]

A vállalat harmadik üdvöskéje egy AMD-s deszka, ami a jó öreg Socket AM4 tokozáshoz kínál szemrevaló alternatívát. A PRO565-ös vezérlőhíddal szerelt B550M Pro SE 6+2(+1) fázisos VRM-jén kellemes méretű borda pihen, és I/O pajzsa a beépítés megkönnyítésének érdekében fixen rögzített. A bővítőkártyáinkat egy fémmel megerősített, x16-os PCI Express 4.0, egy x16-os PCI Express 3.0, meg egy x1-es PCI Express 3.0 csatoló várja, és a négy DIMM foglalatba legfeljebb 128 GB DDR4 memóriát passzinthatunk, melyeknek effektív órajelét 4733 MHz-ig srófolhatjuk fel.


[+]

Az M.2 konnektorok száma kettő (az egyik x4-es PCI Express 4.0-s meghajtókat kezel, a másik meg felezett PCI Express 3.0-s vagy SATA-s tárolókat tud elszállásolni), de persze a kötelező négy SATA port ugyancsak kipipálható. A hálózati oldalon 2,5 gigabites Dragon RTL8125BG Ethernet állomásozik, míg a zajkeltés feladatát egy nyolccsatornás Realtek ALC897 lapkára bízták. A kissé spártai hátsó szekción egy PS/2 kombóport, egy 1.4-es DisplayPort, egy HDMI kimenet, négy USB 3.2 Gen1 Type-A, plusz két USB 2.0 csatlakozó táborozott le a tripla audio jacken és az előbb említett RJ-45-ön kívül, de érthetetlen módon USB Type-C még előlapi kivezetés formájában sincs a konstrukción.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés