Hirdetés

A Feelreal megfűszerezi a virtuális valóságot, végre szerephez jut a szaglás is

A virtuális valóság nyújtotta előnyöket sokan ismerhetik, ami által a szemünk és jobb esetben a fülünk is kényeztetve lesz, de feltehetjük azt a kérdést, hogy mi lesz a többi érzékszervünkkel? A Feelreal pontosan ilyen logika mentén kezdett gondolkodni, így előkerült egy Smellovision kódnéven futó maszk, amely jelenleg az Oculus Riftet egészíti ki, de a végső verzió már több virtuális valóságot kínáló szemüveggel (Samsung Gear VR, Sony Morpheus, Zeiss VR One) is kompatibilis lesz. Technikailag bármelyik VR eszköz támogatható, csupán a maszk kialakítására kell figyelni, hogy felvehető legyen az adott szemüveg mellé.

A Bluetooth 2.0-s interfészen keresztül működtethető Feelreal maszk több funkciót is kínál. Többek között rendelkezik beépített mikrofonnal, ami a száj elé van rejtve, illetve két oldalt van két mikrohűtője, amely a szellőt próbálja majd szimulálni. Ez a szellő lehet hűvös vagy meleg is, mivel a ventilátorok előtt apró hősugárzók is vannak.


[+]

A maszk két oldalába apró párásítók is kerültek, így az arcon keresztül szimulálható a páradús környezet érzése is. Emellett beépített vibrációs motort is kapott a maszk, amelynek erőssége állítható, vagy igény esetén akár ki is kapcsolható. Az orr egy külön rendszert kapott, amelyen keresztül hét szagminta biztosítható (óceán, dzsungel, tűz, fű, púder, virág, fém). Maga a filter cserélhető, hiszen idővel a szagokat biztosító aromák elfogynak, így ezek helyére újat kell venni.

A Feelreal maszkja egyelőre prototípus, és szükség van egy kis extra támogatásra is ahhoz, hogy megvalósuljon, így hamarosan indul egy kickstarteres gyűjtés. Ha ez sikeres lesz, akkor a termék a virtuális valóságot kínáló szemüvegekkel párhuzamosan lesz elérhető, az ajánlott fogyasztói árról azonban még nincs adat.

Előzmények

Hirdetés