Hirdetés

Megérkezett a stabilitást tesztelő BIOS az EVGA X299 Dark alaplaphoz

A Computexen beígért funkciók találhatók benne, így már az operációs rendszert sem kell betölteni a stabilitás ellenőrzéséhez.

Az EVGA még a Computexen mutatott be egy olyan BIOS-t, amely a tuningot képes segíteni az egyes alaplapok esetében. Ezzel a vállalat a szoftveres frontot szeretné megerősíteni, amiben korábban nem voltak túl erősek, de végeredményben felismerték a modern, BIOS-ba épített funkciók szükségességét, így menetelnek ebbe az irányba.

Az EVGA egy új felhasználói felületet tervezett, amelyből elérhető a hagyományos BIOS, egyszerűen kérhető az alapértelmezett beállítások visszaállítása, van egy Gamer Mode is, ami egy viszonylag biztonságos tuningot alkalmaz szimplán gombnyomásra, de a legnagyobb újítás az OC Robot. Ez segít megtalálni az ideális tuningórajelet az adott rendszer esetében, amit a BIOS-on belül lehet tesztelni a beépített stabilitásteszttel. Utóbbiról az EVGA korábban elmondta, hogy a Prime95-re, de azért nem ugyanaz a program, viszont a célnak megfelel, és a BIOS ilyenkor folyamatosan mutatja a fontos adatokat, mint az aktuális órajel, illetve a szenzorok által közölt értékek.

Az egész fejlesztés nem tűnik nagy dolognak, de valójában komoly munka lehet mögötte, ugyanis a BIOS-ok kijelzőkezelése messze nem olyan reszponzív, mint egy normál operációs rendszeré. Nincs is túlzottan nagy igény arra, hogy valós idejű mérési eredményeket adjanak vissza, a beépített stabilitásteszttel azonban megváltozott a helyzet, így pedig módosítani kellett a BIOS kijelzőkezelését is, hogy hasonló élményt biztosítson felhasználó számára, mintha egy komolyabb operációs rendszeren belül ellenőrizné a tuningot.

A fejlesztést egyelőre csak az EVGA X299 Dark alaplap kapja meg, amihez már letölthető a szükséges, 1.08-as BIOS. A később érkező, drágább hardvereknek is része lehet majd az OC Robot, valószínűleg már alapból. Arról viszont nincs pontos adat, hogy mely alaplapokról van szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Előzmények

Hirdetés