Hirdetés

Computex 2018: a tápoknál felfelé, az alaplapoknál lefelé terjeszkedik az EVGA

A vállalat a 2 kW-os SuperNova táp mellé, megfizethető alaplapokat is bemutatott, utóbbik ránézésre nem nagy eresztések, de a titkuk pont nem látható.

Az EVGA az idei Computex alkalmával nem feltétlenül az extrém igényekhez tervezett megoldásokra koncentrált, noha ezt nem lehet általánosan kijelenteni, hiszen azért bemutatkozott egy SuperNova 2000 G+ tápegység, ami 2 kW-os teljesítményt kínál.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Az említett, teljesen moduláris táp a 12 V-os ágán 166 A-nyi áramerősség leadására képes, ami megsüvegelendő teljesítmény, viszont a 80 Plus minősítés szempontjából csupán a Gold fokozatra futotta, holott ezen a szinten azért a Platinum vagy akár a Titanium kedvezőbb lenne.

A SuperNova 2000 G+ 10 darab PCI Express tápcsatlakozót kapott, vagyis bőven lehet majd VGA-t építeni a rendszerbe, emellett a konstrukció támogatja az ATX 2.1 specifikációkat is. A vállalat a startot az év végére tervezi, és nyilván már a teljesítményleadása miatt sem szabad pénztárcabarát árcédulásra számítani, bár konkrétum ezzel kapcsolatban még nincs.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Érdekesség még az új 1 kW-os SuperNOVA Super G7 táp, amely a legrövidebb ilyen teljesítményű tápegység a piacon. Ezt a hosszbéli redukciót a belső felépítés optimalizálásának köszönhetjük, kisebb például a transzformátor mérete, az egyes ágakhoz tartozó kimeneti elemeket az alaplapra integrálták, és így tovább.

Ha a fenti terméket nem számoljuk, akkor viszont a cég alaplapokra vonatkozó újdonságai nem igazán a prémium szintet célozzák. Az EVGA szeretne ugyanis nyitni a megfizethető kategória felé, és a B360 Gaming, illetve a H370 Stinger ilyen irányba megy. Mindkét modell nevében benne van az alkalmazott Intel lapkakészlet típusa, amely mellé LGA1151v2 tokozás lesz bevetve.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A microATX-es B360 Gaming eléggé átlagosnak tűnik, és tulajdonképpen az is, egyedül a hangzásvilágért felelős részleg tekinthető az átlagtól eltérőnek, ugyanis az Realtek 888S kodeket erre szabott kondenzátorok segítik, illetve a csomag része lesz az NU Audio szoftvere. Csodát az egésztől nem szabad várni, de nem is kell érte sokat fizetni, ugyanis 100 dollár körüli árcédulát szabna meg a cég.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A cég frissítette az X299 Micrót is – az új, 2-es számmal jelölt változaton 10 helyett már 14 fázisú tápellátást találni, a VRM részt pedig megnövelt teljesítményű, ventilátorral ellátott bordázat hűti. Harmadik elemként a Wi-Fi rész csatlakozóin is javítottak. Az új Micro a harmadik negyedévben várható, a jelenlegivel egyező áron.

Azért a vállalat a csúcskategóriát sem felejti el, de inkább szoftveres fronton újít. Ez nem is árt, mert ha valahol le van maradva a cég, akkor az a BIOS, és emiatt meg is erősítették ennek a fejlesztéseit. A legfontosabb újítások az OC Robot lesz, ami segít megtalálni az ideális tuningórajelet az adott rendszer esetében. Ezt még a BIOS-on belül lehet tesztelni a beépített stabilitásteszttel. Utóbbi az EVGA szerint hasonlít a Prime95-re, de azért nem ugyanaz a program, viszont a célnak megfelel, és a BIOS ilyenkor folyamatosan mutatja a fontos adatokat, mint az aktuális órajel, illetve a szenzorok által közölt értékek. Ahhoz, hogy ez jól működjön, módosították a BIOS kijelzőkezelését is, így hasonló lesz az élmény a felhasználó számára, mintha egy komolyabb operációs rendszeren belül ellenőrizné a tuningot. Az új rendszereket használó BIOS-t első körben az felső kategóriás alaplapok kapják meg, visszamenőleg azonban csak a Darknál számíthatunk erre.



(forrás: PROHARDVER!) [+]

Végül az EVGA egy érdekes projektet is prezentált, amit Vince "K|NGP|N" Lucido és Illya "TiN" Tsemenko hozott össze. A Roboclocker igazából az extrém tuningot tenné hatékonyabbá. Utóbbi ma azért is problémás, mert a hűtéshez jellemzően használt folyékony nitrogént manuálisan kell pótolni, mivel ez az anyag normál hőmérsékleten nagyon könnyen párolog. Ez természetesen a móka része, de nem teszi optimálissá a tuninglehetőségeket, ami miatt az EVGA laborjában kidolgozásra került a Roboclocker.

Az új koncepciónál a cél a folyékony nitrogén automatikus adagolása az igényeknek megfelelően. Ehhez egy zárt rendszer adja az alapot, aminek a vezérlését egy notebookról lehet elvégezni, de alapvetően jó bármilyen más PC is. A jelenlegi konstrukció a 12 V-os ág terhelését nézi, és ez alapján biztosítja a hűtéshez szükséges nitrogént. Ilyen módon az EVGA több világrekordot döntött meg, mivel magát a hűtési körülményt tették hatékonyabbá a korábbi, elavultnak mondható manuális formához képest.

Vince "K|NGP|N" Lucido egyébként azt szeretné elérni, hogy magát a rendszert akár kereskedelmi szinten is be tudja szerezni bárki, ami jelenleg egy meglehetősen távoli cél, hiszen hiába a kidolgozottsága, még mindig 300 literes tartályokról beszélünk, de egyszer talán ez is elérhető lesz.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Végül az EVGA egy érdekes kezdeményezéssel szeretné megszólítani a tápvásárlás előtt álló felhasználókat, ugyanis az idei év végéig plusz 2 évet adnak minden, a típusjelzés szempontjából -L, -K, -V, -Y és -X végződésű tápegységük alapból biztosított garanciaideje mellé. Utóbbi ezzel rendre 4, 5, 7, 9 és 12 évre nő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés