Hirdetés

Év végi SEx-mámor… de mi lesz utána?

Az Oktatási Minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt hetekben rendkívüli mértékben megnőtt az érdeklődés a Sulinet Expressz keretében kínált számítástechnikai eszközök iránt, amit az is jelez, hogy november második hetében 773 millió forint eladást regisztráltak. Azt most inkább ne firtassuk, hogy a nagy érdeklődés okozta-e, hogy a hétvégére a hivatalos honlap is felmondta a szolgálatot (a szolgáltatás pont akkor szünetel, amikor arra leginkább szükség lenne), inkább jelezni kívánjuk mindenkinek, hogy elérkezett a döntés ideje.



Ez az expressz a jövőbe visz (?)

Első tanácsunk: most kell kiválasztani és megrendelni az áhított „vasat”, ugyanis a szállítási határidők napról-napra hosszabbak lesznek, márpedig az év végéig a számlát meg kell szerezni ahhoz, hogy a jól megérdemelt idei hatvanezrünket bezsebelhessük. További szempont ajánlatunkban (amit ma megtehetsz…!), hogy most az ú.n. „egyéb termékekre” érdemes koncentrálni, mert elképzelhető, hogy jövőre már nem tudjuk adóforintjainkat ezen a területen hasznosítani. Harmadik javaslat: ami jár, azt tegyük el; egy régi népi bölcsesség is azt mondja, hogy a potya a legjobb dolog a világon.

A tárca mostani prognózisai azt valószínűsítik, hogy idén akár 15 milliárd forintot is elkölthetünk az akció keretében, márpedig ez a jelek szerint közel 8-10 milliárdos költségvetési kiadásként fog megjelenni az idei büdzsé zárásakor. Azt is érzékelni lehet, hogy decemberben közel akkora forgalom várható, mint amennyi az eddig eltelt félév során összesen volt, tehát 5-7 milliárd forint eladást jósolhatunk decemberre.

A hurrá-optimizmust azonban beárnyékolja egy friss hír. A honi (online) sajtó egyik hétvégi „csemegéje” volt -- a Világgazdaság értesüléseire hivatkozva -- egy konkrét információ, melyet szó szerint idézünk: „Januártól már kevesebb termék után lehet igénybe venni a Sulinet Expressz program adókedvezményét. Legalábbis ezt célozza az a módosító indítvány, melyet a költségvetési bizottság nyújtott be a 2004-es büdzsé tervezetéhez. Úgy tudjuk, hogy a kérdésben már a kormányzat is megállapodott, az MSZP-frakció illetékesei kedden megegyeztek az oktatási tárca vezetőivel.”

A szűkítések az „egyéb” kategória termékeit érinthetik, a mende-mondák még a digitális fényképezőgépeket, nyomtatókat, vagy a pendrive-okat is megemlíti, bár ezek valóságtartalmát az oktatási tárca most még cáfolja. Szerintük a tervek mindössze néhány termék (például gamepad, játékkonzol) száműzését jelenti a jövő évi kínálatból. A hír heves indulatokat váltott ki, elsősorban (persze természetesen) a jobboldali médiumokban, de a fórumok közönsége is úgy látja, hogy elég korán jönnek a szigorító intézkedések, még félév sem telt el a projekt beindulása óta.

Ami biztos: a Sulinet Expressz (hibái ellenére) alapvetően sikeres vállalkozás jelenleg, de van ugye egy költségvetési javaslat, mely előirányozza, hogy jövőre 2,35 milliárd forinttal emelkedjen a személyi-jövedelemadó bevétel a sulinetes szja-kedvezmény részleges megvonásával, márpedig ezt gamepaddal és játékkonzollal megoldani… Ez közelítőleg negyedével csökkentené a jövőre igénybe vehető adókedvezmény volumenét. A házi feladat tehát nemsokára fel lesz adva, és ez nem lesz egy könnyű lecke az Oktatási Minisztériumnak.

Azóta történt

Hirdetés