Hirdetés

Esetenként 60%-kal olcsóbbak az Intel új SSD-i

Hivatalosan is bejelentették az Intel modernebb technológiával készült Solid State meghajtóit, amelyek megjelenésükkor esetenként 60%-kal kerülnek kevesebbe, mint az első X25-M típusú termékek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az SSD-k alapjául szolgáló NAND flashchipeket nem 50, hanem fejlettebb, 34 nm-es gyártástechnológiával készítik. Az alacsonyabb ár mellett arra is figyeltek, hogy az új meghajtók teljesítményben se maradjanak le a régebbi változatoktól. Fejlődést leginkább a késleltetéseknél és a véletlenszerű írási műveletek esetében értek el, az adatátviteli sebességek megegyeznek az előddel, azaz olvasáskor 250, íráskor pedig 70 MB-nyi adatot mozgatnak meg másodpercenként.


[+]

Az első generációs X25-M meghajtókhoz képest 25%-kal alacsonyabb, 65 mikroszekundumos késleltetési értéket sikerült elérni. A 3300 művelet per másodperces írási teljesítmény a 80 GB-os modellnél 6600, a 160 GB-os változatnál pedig 8500 IOPS-ra nőtt 4 kB-os fájlok esetében, ami a továbbfejlesztett vezérlőnek és a módosított firmware-nek köszönhető. Ugyan egyelőre még nem implementálták a TRIM funkciót, ami a Microsoft Windows 7 Release Candidate változatába már beépítésre került, viszont az operációs rendszer végleges változatának megjelenésekor egy frissített firmware formájában ez is elérhetővé válik. Sajnos erről a régebbi meghajtók birtokosai le kell, hogy mondjanak, mivel az Intel nem tervezi az 50 nm-es NAND flashchipekkel szerelt SSD-inek ezirányú korszerűsítését.


[+]

Az új X25-M 80 GB-os változatának nettó nagykereskedelmi ára 225 dollár, ami 62%-kal alacsonyabb, mint az első generációs modell bevezetéskori 595 dolláros ára, a 160 GB-os pedig kevesebb mint feleannyiba, 945 helyett csak 440 dollárba kerül. A 2,5 hüvelykes SATA csatolójú meghajtóknak még ebben a negyedévben megérkeznek a kisebb, 1,8 hüvelykes társai is, ezek tárkapacitásáról és áráról egyelőre nem közölt információkat az Intel.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés