Erősödő ATI-Intel kooperáció

Az ATI végre megköthette az Intellel azt a szerződést, amelynek értelmében a chipsetjei már támogathatják az Intel 800 MHz-es FSB-vel rendelkező Pentium 4-es processzorait. A megállapodás értelmében az ATI valószínűleg egy kis mértékben át kell, hogy dolgozza a Radeon 9100 IGP-t, amely utána már hivatalosan is támogatja majd a 800 MHz-es FSB-t (könnyen elképzelhető, hogy ez a "kis mérték" ki is merül a dokumentumok frissítésében, hiszen ha a chipsetet eleve felkészítették erre, fizikai változtatásra nem lesz szükség).

Az egyezmény egyébként lehetővé teszi, hogy az ATI 2005-ig készíthessen és adhasson el chipseteket az Intel processzoraihoz. Mivel a megállapodás egy úgynevezett Cross-licenc, ezért az Intel számíthat némi részre az ATI bevételeiből.

Többek között ez tartotta vissza a VIA-t a licenceléstől anno -- mint tudjuk, az Intel akár 5 dollárt is elkér eladott chipsetenként, márpedig ez a "külső" gyártóknak pont a potenciális profitjukat jelentheti, sőt, esetenként meghaladja azt.

Minden bizonnyal az ATI is pénzben fizet az Intelnek, bár ebbe beleszólhat az is, hogy az Extreme Graphics intenzív átdolgozásra vár, melyben az ATI biztosan tudna segíteni. Szüksége is volna (van) erre az Intelnek, legalábbis az eddig felmutatott grafikus megoldások után nagyon úgy tűnik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés