Érkezőben az új Blu-ray formátumok

A Blu-ray formátum fejlesztését felügyelő BDA (Blu-ray Disc Association) bejelentette, hogy jóváhagyták a BDXL és az IH-BD specifikációit, ennek megfelelően a jövőben akár 128 GB kapacitású lemezek forgalmazása is lehetséges.

A BDXL formátum elsősorban professzionális felhasználásra készült. A szabvány egyszer írható formában 100 vagy 128 GB-os lemezeket tesz lehetővé, míg a többször írható médiumok esetén be kell érni a 100 GB-os tárhellyel. A három vagy négy réteget hordozó lemezeknél 25 vagy 33,4 GB lehet a rétegenkénti kapacitás. Az utóbbi paramétert korábban vetette fel a Sony és a Panasonic, mint egy lehetséges fejlődési irányt.

Az IH-BD, azaz az Intra-Hybrid Blu-ray Disc egyfajta hibrid konstrukció, ami egy olvasható BD-ROM és egy újraírható BD-RE réteget alkalmaz. Ezek kapacitása egyenként 25 GB lesz, ám a felhasználó az olvasható réteget nem változtathatja meg.

Természetesen a BDXL és az IH-BD formátum is új meghajtókat követel a működéshez, azaz a jelenleg kapható írók és olvasók nem kezelik az előbb említett lemezeket. Ettől függetlenül a hamarosan forgalomba kerülő készülékekkel továbbra is használni lehet az eddig megjelent Blu-ray diszkeket, mivel az új specifikációk a technológia kiterjesztésével jöttek létre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés