Hirdetés

Érkezőben a hibátlan P67-es alaplapok

A Sandy Bridge processzorokhoz tartozó 6-os szériás vezérlőlapkák hibájáról valószínűleg mindenki hallott. A vállalatok az Intellel karöltve folyamatosan dolgoznak a hibátlan megoldások bevezetésén, amit nagyban segít az a tény, hogy a Santa Clara-i óriáscég már szállítja a B3-as steppingre épülő vezérlőchipeket. Mivel a gyártókapacitás véges, így az átállás nem lesz gyors folyamat. Az információk szerint először az OEM partnerek és a notebookgyártók kapják meg az új lapkákat, így az összerakott asztali és mobil PC-k esetében a termékek szállítása már március közepén megkezdődhet, míg az alaplapgyártók vannak a lista végén, vagyis frissített alaplapok március végén tűnhetnek fel.

Az MSI láthatóan semmit nem bíz a véletlenre, és máris megkezdték a kampányt a frissítéssel kapcsolatban. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a vállalat a hibátlan termékeket a (B3) jelzéssel különbözteti meg a hibásaktól, vagyis a vásárlás előtt érdemes a termék pontos típusát ellenőrizni. Ezt egy felirat és egy nyomtatott matrica is jelezi majd az alaplap dobozán.

A gyártó a hibák bejelentése mellett nem tudta hivatalosan bemutatni a P67A-GD80 és a Big Bang-Marshal névre keresztelt felsőkategóriás megoldásokat, amelyek megjelenése a problémákból kifolyólag március végére csúszik, de ez abból a szempontból előny, hogy az előbbi két megoldásra épülő alaplapok csak a B3-as vezérlőhídat használják, amit természetesen a (B3) jelzés is mutatni fog. Mindkét újdonság a P67-es lapkára épül, és LGA1155-ös foglalatot alkalmaznak, vagyis DDR3 memóriákat fogadhatnak.

MSI Big Bang-Marshal (B3)
MSI Big Bang-Marshal (B3) [+]

A csúcsmodell természetesen a Big Bang-Marshal lesz, ami egy ATX méretű termék, és rendelkezik a LucidLogix Hydra chippel is. Ennek megfelelően az újdonság nyolc darab PCI Express x16-os portot kapott, amelyekben a csatornák pontos eloszlása nem ismert, de négy darab nyolccsatornás foglalat biztosan befogható egyszerre. Természetesen lehetőség lesz a CrossFireX és az SLI alkalmazására, továbbá az összekötött kártyákat Hydra módban is lehet használni. A meghajtókat négy darab 6 Gbps-os és szintén négy 3 Gbps-os SATA port fogadja, továbbá két eSATA is található a hátlapon, amelyek árammal is elláthatják az eszközöket. Az alaplapon megtalálható lesz az X-Fi MB2 jelzésű hangprocesszor, ami támogatja a THX TruStudio Pro, illetve az EAX 5.0 technológiát. A gigabites hálózati vezérlő, és a két darab Firewire csatlakozó természetesen alapfelszereltség, továbbá az USB portok szempontjából tizenkét darab 3.0-s és nyolc 2.0-s interfész került a termékre.

MSI P67A-GD80 (B3)
MSI P67A-GD80 (B3) [+]

Az olcsóbb P67A-GD80 már nem tartalmaz Hydra lapkát, vagyis be kell érnünk három darab PCI Express x16-os porttal. Ez a termék is támogatja CrossFireX és az SLI technológiákat, továbbá az extra bővítőkártyákat két darab PCI Express x1-es és két PCI-os interfész várja. A hangokat ezúttal egy nyolccsatornás hangkodek kelti életre, mely támogatja a THX TruStudio Pro szolgáltatást. A meghajtókat két darab 6 Gbps-os és négy 3 Gbps-os SATA port fogadhatja, míg eSATA felületből kettő jutott a termékre. A Gigabit Ethernet, és a két darab Firewire csatlakozó most sem hiányzik, ám a 3.0-s USB portok száma tízre csökkent, és a 2.0-s interfészből is tíz található az alaplapon.

Az MSI a P67A-GD80 (B3) és a Big Bang-Marshal (B3) termékek forgalmazását a lehető leghamarabb megkezdi, vagyis március végén kerülhetnek az alaplapok az üzletekbe. Sajnos az árakról még nincs információ, de felsőkategóriás megoldásokról van szó, tehát mélyen a zsebbe kell majd nyúlni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés