Hirdetés

Érkezőben a Brazos platformos alaplapok

Az AMD a tegnapi napon mutatta be a Brazos platformot, mely főleg a rendkívül alacsony fogyasztásáról lesz ismert, de nem mellékes, hogy a rendszer minden gyártófüggetlen API-t támogat, vagyis a szolgáltatások tekintetében messze túlteljesíti a megcélzott piaci szegmensek eddigi megoldásait. A HTPC-k iránt érdeklődő felhasználók régóta figyelemmel kísérik a fejlesztést, hiszen technikai szempontból a Brazos platform kiemelkedő multimédiás szolgáltatások mellett meglehetősen kevés energiával is beéri. A gyártók is látják ezt, és számos Mini-ITX-es illetve microATX-es alaplap épül majd az első Fusion rendszerre. A bemutatott termékeket látva kijelenthető, hogy mindenki a 18 wattos TDP fogyasztású E-350-es APU-t integrálta, vagyis az elérhető legerősebb megoldással gazdagodhatnak a felhasználók.

Asus E35M1-M
Asus E35M1-M

Az Asus rögtön három alaplappal jelentkezik, melyek közül az E35M1-M és az E35M1-M PRO a microATX-es szabványra épít. Ez alapvetően nem rossz ötlet, hiszen több bővítőkártya is elhelyezhető a rendszerben, amennyibe a multimédia mellett más feladatokra is igénybe venné a felhasználó az alacsony fogyasztású platformot. Mivel az előbbi két alaplap 5 darab 6 Gbps-os SATA és egy eSATA csatlakozóval rendelkezik, így NAS-ként is használható lehet a számítógép, sőt a két PCI és az x1-es PCI Express portba extra kártyákat is lehet helyezni, ami még jobban kitolja határokat. Akár egy extra grafikus kártya elhelyezésére is van lehetőség, amit egy teljes szélességű PCI Express 2.0-s port tesz lehetővé, mely négy csatornát biztosít a kommunikációra. A DDR3 szabványú memóriákat két darab DIMM foglalat várja, emellett van egy gigabites Ethernet és egy Realtek audiokodek is az alaplapokon.

Asus E35M1-M PRO
Asus E35M1-M PRO

A termékek közül az E35M1-M 14, míg a E35M1-M PRO 12 darab USB 2.0-s interfészt kínál, továbbá az utóbbi terméken van még két darab USB 3.0-s port is. A hátlapon található még egy SPDIF, egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI 1.3b-s kimenet is. Az Asus szolgáltatásai közül az EFI BIOS mindenképpen előny, mivel a termék, így kezeli a 3 TB-nál nagyobb kapacitású merevlemezeket is, továbbá egy kis tuningolásra is lehetőség nyílik, ám a hűtést egy passzív borda végzi, így az órajel komolyabb emelése esetén érdemes egy ventilátort is beszerelni.

Asus E35MI-I Deluxe
Asus E35MI-I Deluxe

Az Asus egy Mini-ITX-es alaplappal is készül, mely az E35MI-I Deluxe névre hallgat. A felszereltség hasonló a fentebb bemutatott megoldásokhoz, de a bővítőhelyek száma a kisebb méret következtében alaposan megcsappant, így már csak egy x4-es, teljes szélességű PCI Express 2.0-s port található meg rajta. A 3.0-s USB interfészek száma négyre nőtt, így könnyen kiszámolható, hogy a 2.0-s csatlakozókból nyolc darab marad. A nagyobb testvérekkel ellentétben itt vezeték nélküli kommunikációra is van lehetőség a 802.11n-es Wi-Fi illetve a Bluetooth 3.0 alkalmazásával. A D-Sub kimenet eltűnt a hátlapról, de egy átalakító segítségével ez a probléma a DVI felhasználásával áthidalható. Az E35MI-I Deluxe szintén passzív hűtést használ, így a tuning mellett érdemes gondoskodni egy kis extra szellőzésről.

Az MSI szintén egy Mini-ITX-es alaplapot leplezett le. Az E350IA-E45 jelzéssel ellátott termék két darab DIMM foglalatot kínál a DDR3-as memóriáknak, a meghajtókat pedig négy darab 6 Gbps-os SATA portra lehet kötni. Az extra bővítőkártyát a x4-es PCI Express 2.0 csatolóba lehet helyezni, a hálózati kommunikációra pedig gigabites Ethernet ad lehetőséget. Az aktív hűtéssel operáló alaplap hátlapján két darab USB 3.0-s port található, amit további 12 USB 2.0-s interfész egészít ki. A megjelenítőket D-Sub és HDMI 1.3b-s kimenetre lehet kötni, emellett az SPDIF csatlakozó sem hiányzik.

MSI E350IA-E45
MSI E350IA-E45

A Gigabyte Mini-ITX-es megoldása GA-E350N-USB3 jelzéssel kerül az üzletekbe, és a szokásoknak megfelelően két darab DIMM foglalatot kínál a DDR3-as memóriáknak, az esetleges grafikus kártyát pedig a négycsatornás PCI Express 2.0-s csatolóba lehet helyezni. A négy darab 6 Gbps-os SATA portra most is lehet számítani, valamint a gigabites Ethernet is elérhető. A hátlapon egy DVI-D, egy D-Sub, egy HDMI 1.3b és egy SPDIF kimenet található, továbbá két darab 3.0-s USB port, valamint nyolc darab 2.0-s felület is elérhető lesz. A Gigabyte szokás szerint két BIOS-t helyezett az alaplapra, emellett a tuning is lehetséges, és az aktív hűtés miatt a próbálkozások eredményesek is lehetnek.

Gigabyte GA-E350N-USB3
Gigabyte GA-E350N-USB3

Végül, de nem utolsó sorban a Sapphire is bemutatta a Pure White Fusion E350M1W névre keresztelt terméket, mely az egyetlen olyan alaplap az újdonságok közül, ami SO-DIMM foglalatba várja a DDR3-as memóriákat. A termék 5 darab 6 Gbps-os SATA és egy eSATA csatlakozóval rendelkezik, emellett a x4-es PCI Express 2.0-s port és a gigabites Ethernet is alapfelszereltség, sőt egy EDR-es Bluetooth 2.1-es interfésznek is helyet szorítottak a tervezők. Az USB felületek közül kettő a 3.0-s, míg nyolc a 2.0-s szabványra épül, emellett a hátlapon megtalálható a DVI-D, a D-Sub, a HDMI 1.3b és az SPDIF kimenet is.

Sapphire Pure White Fusion E350M1W
Sapphire Pure White Fusion E350M1W

A Brazos platformra épülő alaplapok az elkövetkező hetekben kerülnek az üzletekbe, az árazásról azonban nincs pontos adat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés