Hirdetés

Érkeznek a Gemini Lake platformra épülő alaplapok

Elsők között az ASRock jelentett be ilyen HTPC-s felhasználásra ígéretes platformra épülő, Mini-ITX méretű terméket.

A Gemini Lake az Intel belépő szintű asztali gépekhez szánt platformja, amelyet a cég meglehetős csendben mutatott be még a tavalyi év végén. Azt, hogy miben hoz újdonságot az előző generációs Apollo Lake-hez képest, bemutató cikkünkben már kiveséztük, így ezekre nem térnénk ki, a Pentium Silver és Celeron J/N CPU-kra épülő lapokkal azonban eddig nem nagyon találkoztunk. Az elsők között most az ASRock mutatott be ilyeneket.


[+]

Egész pontosan két modellről van szó, a J4105-ITX-ről és a J4105B-ITXről. Mindkettő a Celeron J4105-re épül, amelyben négy Goldmont Plus mag, illetve Intel UHD 600 IGP dolgozik. A hívószó nyilván a 4K videólejátszás, köszönhetően a Gemini Lake platform újdonságainak, de ezen felül jól jöhet még a teljesen passzív hűtés is a néma működéshez. A további specifikációkat illetően mindkét lapon két SO-DIMM memóriafoglalatot találunk DDR4-2400-as modulok számára, és a J4105-ITX-en ezen túlmenően egy x1-es M.2 foglalatot is elhelyeztek WLAN moduloknak (Key E).


[+]

Háttértárhoz ennél az alaplapnál négy, a J4105B esetében két SATA III port áll rendelkezésre. Csatlakozóik sorában a gigabites Ethernet, a négy USB port, a D-Sub és a HDMI mindkét esetben adott, de a J4105-vel ezen felül DVI-D csatlakozót, digitális optikai hangkimenet és nyolccsatornás analóg hangot is kapunk. A B-s változaton csak hatcsatornás a kivezetés, és hiányzik a DVI-D, van viszont soros és párhuzamos port. Fontos különbség még a bővítési lehetőség: a J4105-ITX egy darab x1-es PCIe foglalatot kapott, míg a J4105B-ITX-re egy x16-os megoldás került, igaz, csak x2-es bekötéssel. A két alaplap ára várhatóan 170 dollár körül alakul majd.

Előzmények

Hirdetés