Hirdetés

Éretlen nyolcszoros DVD-írók

Noha a két cég korábban csak az egyik formátumot támogató írókat gyártott, a múlt héten a Toshiba és a HP is bejelentette multiformátumú, 8-szoros írásra képes DVD-pörkölőit. Így ma már egyedül a kizárólag pluszos szabványú írókat gyártó Philips úszik az árral szemben. Ám valószínűleg már nem sokáig, mivel partnere, a BenQ nemrégiben kiadta a közösen fejlesztett DW-800A/DVDRW824K íróhoz készített multiformátumú firmware-t. A Philips nem nyilatkozott arról, hogy vajon az idén június-júliusban megjelenő, kétrétegű lemezekkel is megbirkózó DVD-írója, a DVDRW885K támogatni fogja-e mindkét lemezformátumot. De talán még a DVDRW824K íróhoz is kapható lesz – persze jó pénzért –olyan BIOS, amely azt multiformátumúvá alakítja. A piac minden esetre ebbe az irányba halad. Főleg a kezdő számítógép-felhasználók állnak tanácstalanul a számos formátum labirintusában, és szinte kizárólag csak a több formátumot támogató írókat vásárolják.

De ebben a szép, új világban sem tökéletes minden. A német c't magazin – 15 darab 8x DVD-írót bemutató – tesztje szerint ugyanis az új, gyors írók sajnos nem mindig a megfelelő írási minőséget produkálják. Sőt, az eredmény kifejezetten lehangoló. A mezőny kétharmada képtelen volt úgy megírni 8-szorosan akár csak egy lemezt is, hogy az a szabvány előírásainak megfelelő minőségű legyen! Egyszerűen túl magas volt a hibaarány. Ennek következményeképpen beolvasásnál hibák léptek fel, és a DVD-lejátszók sem tudtak mit kezdeni a korongokkal. Ez az eredmény sajnos alátámasztja a lap január elejei gyorsfelmérésének konklúzióját, mely szerint egyelőre érdemes hanyagolni az ilyen sebességű írást.

Az egyik fő oka e katasztrofálisnak is nyugodtan nevezhető eredménynek, hogy a gyártókat nagyon sürgeti az idő. Javarészt maguknak köszönhetik a nagy nyomást, hiszen szinte még meg sem jelentek a 8-szoros írók a boltok polcain, de máris bejelentették a 12-szeres és a 16-szoros írókat (és még szó sem esett a kétrétegű írásra képes egységekről). Jó esetben ugyan később valamelyest lehet korrigálni a hibákat újabb BIOS-okkal, de ezek sem nyújtanak minden esetben százszázalékos megoldást. Azonban nem csak az írók okoznak fejfájást, hanem a lemezek is roppant érzékenyek a lézersugár intenzitásának fluktuációira. Csak akkor kaphatunk tökéletes végterméket (írott DVD-t), ha az író és az írandó anyag megfelelően össze lettek "lőve". Sajnos a gyártás során felmerülő ingadozások ezt az ideális helyzetet egyelőre nem engedik elérni. Vannak kísérletek a problémák megkerülésére, ilyen például a Philips egyik technológiája, a Walking OPC, amely írás közben folyamatosan felügyeli a nyersanyag felületét és a fejáram intenzitását, és az utóbbit az adathordozó minőségének megfelelően dinamikusan módosítja.

Ami még mindig hiányzik, az egy olyan szoftver, amelynek segítségével a felhasználó maga tudja ellenőrizni a megírt DVD-lemezek minőségét. A rövid olvasás ugyanis nem ad sem kellő, sem elegendő információt az írás minőségéről. Eddig csak a tajvani Lite-On tett próbálkozást "KProbe" névre hallgató szoftverével, amelyet saját íróihoz fejlesztett. Azonban a gyártó később elvetette fejlesztését arra hivatkozva, hogy az nem felelt meg a saját elvárásainak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés