Hirdetés

Formálódóban az új DVD-szabvány

A hardver- és szoftvergyártókat tömörítő DVD Forum, mely az optikai lemezformátum szabványosítását felügyeli, a héten a Toshiba és az NEC által kifejlesztett HD DVD (vagy AOD néven ismert) tervezetnek szavazott bizalmat. A szervezet egyelőre csupán az olvasható formátumra adta áldását.

A HD DVD formátum 405 nanométeres hullámhosszú kék lézert használ, és a csak olvasható lemezek esetében 15 Gbyte (egyoldalas) vagy 30 Gbyte (kétoldalas) adat tárolását teszi lehetővé. A megoldásnak vitathatatlan előnye, hogy mai DVD-lemezekkel megegyező formátumú korongokat igényel, így az átállás költségei minimalizálhatóak. A tervezet továbbá támogatja a jelenleg használatos lemezekkel való kompatibilitást is.

A döntés mégis váratlan volt, hiszen a rivális Blu-Ray formátum mögött olyan óriások sorakoztak fel, mint a Hitachi, az LG Electronics, a Matsushita, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Thomson Multimedia. A szintén kék lézert használó Blu-Ray azonban nem kompatibilis a jelenlegi gyártói infrastruktúrával, ezért bevezetése költségesebb.

A HD DVD szabványtervezetet a bizottság korábban már kétszer elutasította, és most is csupán enyhe többséggel, 8:6 arányban szavazta meg. A szervezethez közelálló források szerint csupán a nemrégiben módosított szavazási szabályoknak köszönhető a formátum jóváhagyása.

A DVD Forum áldásától függetlenül várható azonban, hogy a HD DVD és Blu-Ray szabványok egymás mellett élnek majd a jövőben. Ezek mellett még két további szabványtervezet is létezik: a Warner Bros. által propagált HD DVD-9, mely a tömörítési technikák finomításával biztosítana nagyobb tárolókapacitást, valamint a Kínában fejlesztett EVD.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés