Hirdetés

Építsünk Voodoo 5 6000-est a sufni tövén!

Az egyszerű halandóknak ez csupán egy hangzatos szlogen, de van, aki halálosan komolyan gondolja a dolgot.

Azok számára, akik manapság már legalább a harmincas éveiket tapossák, de nem temették teljesen a föld alá játékos énjüket, a 3dfx Voodoo 5 6000 (vagy úgy általánosságban véve a 3dfx név) jó eséllyel megpendít néhány nosztalgiával bearanyozott húrt. A szóban forgó VGA volt a 3dfx utolsó dobása, hogy a 3D-ben feltörekvő NVIDIA és ATI ellen felvegye a kesztyűt.

Míg a Voodoo 5 5500 megérte a megjelenést, a 6000-est soha nem adták ki hivatalosan, bár egy nagyjából 1000 darabos batch elkészült belőlük. Az évek során pár termék ugyan megtalálta az útját az online piacterekre, de tekintve a meglehetősen limitált példányszámot és a kártya igencsak túlspilázott voltát, kifejezetten durva árakon cseréltek gazdát.

A házilag legyártott Voodoo 5 6000-es
A házilag legyártott Voodoo 5 6000-es (forrás: www.modlabs.net) [+]

Egy szimplán "Anthony" néven tevékenykedő rajongó a vásárlás helyett a következő legjobb utat választotta, és épített magának egy saját V5 6000-est! Mivel a vezérlő lelkét adó VSA-100 chipek (amelyekből jelen esetben négyre van szükség) még napjainkban is könnyen hozzáférhetők és kevesebb, mint 20 dollárt kóstálnak, az úriembernek "csak" annyit kellett tennie, hogy egy igazi 6000-es technológiáját visszafejtse. Ezt meg is tette, így megszületett a házi dizájn, aminek a végső eredményét olvasóink a mellékelt képeken láthatják.


(forrás: www.modlabs.net) [+]

Az egyedi nyomtatott áramköri lapra az eredetinél már modernebb komponensek kerültek, hogy méltó otthonként szolgáljanak a négy VSA-100-as lapkának, valamint a tizenhat, 8 MB-os SD-166-os memóriának (chipenként 32 MB, azaz összesen 128 MB RAM). Korszerű adalék, hogy a kártya energiaellátásáért már nem a jó öreg külső adapter, hanem egy négytűs Molex csatlakozó felel, és hősünk elmondása szerint a kreálmánya pontosan úgy viselkedik, mint egy valódi Voodoo 5 6000-es, a BIOS és a driverek mellett a különféle bugokat is beleértve.


(forrás: www.modlabs.net) [+]

A Mod Labs vezető adminisztrátorának beszámolója alapján a kisebb kompatibilitási és teljesítménybeli gondokon felül sikeresen lettek replikálva az egyes platformokat és meghajtó programokat érintő, játékokban tapasztalható színtorzulások és képi rendellenességek, továbbá a nagysebességű üzem alatt a képernyőn feltűnő, áttetsző csíkok megjelenítése is.

Az eredeti Voodoo 5 6000 és az őt tápláló, külső adapter
Az eredeti Voodoo 5 6000 és az őt tápláló, külső adapter [+]

A két VSA-100 lapkát használó, számottevően gyakoribb (de még mindig nagyon ritka) Voodoo 5 5500-as dobozosan, vadonatúj állapotban 1300 dollárért (körülbelül 384 000 forint) ment a kalapács alá, szóval egy 6000-esért még többet el lehetne kérni. Bár Anthony házilag legyártott verziója nem ennyire értékes, az kétségtelen, hogy a "tákolás" végkifejletével szembesülve nem mindennapi fegyverténynek lehettünk szemtanúi. Mindörökké Glide!

  • Kapcsolódó cégek:
  • 3DFX

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés