Az élre repítette a MediaTeket a Huawei kiválása

Azért az 5G-s megoládsok között még mindig a Qualcomm vezet.

Augusztus második felében már ecseteltük, hogy a TSMC-nél jelentősen átalakult a partnerek sorrendje, aminek elsődleges oka az USA, Huawei elleni szankciói voltak. Utóbbi cég szinte kiszorult a piacról, ami esélyt adott a konkurenseknek, hogy betöltsék a keletkező űrt. Az okostelefokonba szánt rendszerchipek szegmensében a MediaTek játszotta ki legjobban a kártyáit, ugyanis a Counterpoint Research friss riportjából kiderül, hogy a szóban forgó területet már ők vezetik, második helyre taszítva a Qualcommot.

Az látható, hogy az USA szankciói erősen hatottak. A Huawei HiSilicon divíziója a 2020-as esztendő második negyedévében még 16%-os részesedéssel bírt, amiből az idei év megegyező időszakára már csak 3% maradt. Ennek a különbségnek jelentős hatása volt, egyedül az Apple nem érezte meg, ami nem meglepő, az almás cég stabilan tartja a maga 14%-os piaci részesedését.


(forrás: Counterpoint Research) [+]

A Counterpoint Research adatai alapján a Samsung részesedése egy év alatt 12%-ről 7%-ra csökkent, és a Qualcomm is a kedvezőtlen irányba indult el, hiszen 28%-ról 24%-ra estek. A korábban Spreadtrumként ismert UNISOC viszont javult 4%-ról 9%-ra, míg a MediaTek egyenesen kilőtt, konkrétan 26%-ról 43%-ra ugrottak, bekebelezve a Huawei piacának nagy részét.


(forrás: Counterpoint Research) [+]

Az okostelefonokba szánt 5G-s modulok tekintetében két nyertese van a vizsgált időszaknak. A Qualcomm és a MediaTek 29 és 11 százalékról rendre 55 és 30 százalékra növelte részesedését, méghozzá a Samsung és a többi érintett kárára.

A MediaTek egyébként főleg azzal érte el a növekedését, hogy kivejezetten baráti áron tudott kínálni 5G-s platformokat, amire a gyártók rá is ugrottak, hogy minél alacsonyabb árszintet célzó telefonokon is biztosítsák az 5G-t.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés